Няма балон на имотния пазар в България

Имотните агенции регистрират огромен ръст в продажбите на имоти на зелено

Напоследък много се спекулира с въпроса дали има балон на имотния пазар в България. Но има няколко основни неща, които дават основание да сме сигурни, че балон на имотния пазар в България в момента няма.

Това каза Ралица Ценова от Home2U в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й ръстът в цените на имотите в момента е обоснован. Една от причините да няма балон при имотите е, че покачването на цените, което наблюдаваме сега, е обосновано, за разлика от покачването на цените през 2007 г. точно преди кризата, каза експертът. И припомни, че тогава се покачваха цените на всички недвижими имоти в страната. В момента най-много нарастват цените в столицата, което се оправдава от покачването на броя на населението, отчете Ценова.

София и Варна са единствените градове в България с непрекъснато растящо население, но въпреки това в София темповете на нарастване са по-големи и абсолютни. Средните стойности на недвижимите имоти са по-високи, защото нарастването е по-високо в сравнение с това във Варна, подчерта Ценова.

2017 година беше изключително силна за имотния пазар за последните десет години и в този смисъл в началото на тази година тенденцията в търсенето се запазва. Не се отчита сензационно нарастване, каза експертът. Няма сезонност в цените на градските имоти, категорична е Ценова.

Имотните агенции регистрират огромен ръст в продажбите на имоти на зелено. Пазарната обстановка е такава, че създава и по-голямо доверие у купувачите.

В момента пазарът на имоти в София е толкова интензивен, че има пазар за всякакъв тип имоти. Поради голямото търсене има купувачи и за по-евтини, и за по-скъпи места, каза експертът.

Що се отнася до качеството на строителството, Ралица Ценова посочи, че кризата отпреди няколко години е изиграла положителната роля на филтър на пазара и вразуми инвеститорите и строителите. Вече се проектира и строи много по-разумно. В този смисъл и цената на новите жилища е оправдана, смята тя.

В момента от гледна точка на имотния пазар София е най-евтината столица в Европа. В дългосрочен план експертите очакват понижаване на лихвите по кредитите до равнището на европейските, но това означава и че цените на имотите у нас също ще започнат да се изравняват с европейските.