Експерт: Бумът при недвижимите имоти се очаква след 2022 г.

Все още се намираме в края на възстановяването на пазара

До края на годината ще сме свидетели на продължаване на възходящото развитие на пазара на недвижими имоти. През 2020 година очаквам безветрие на базата на голямата несигурност, която се задава. Участниците на пазара ще изчакат, за да видят какво ще се случи, преди да предприемат действия. Бумът предстои след 2022 г.

Това прогнозира Светослав Делчев, експерт по недвижими имоти и финанси, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той разясни, че от статистическа гледна точка цикълът се състои от три фази – депресия, в която има намаляване на сделките и цените на недвижимите имоти, след това идва възстановяване на пазара, а след това е т. нар. период „бум“.

Експертът прогнозира, че сега се намираме в края на възстановяването на пазара и тепърва ни предстои да изживеем бумът.

Делчев коментира още, че през последните години определено се наблюдава динамично развиване в пазара на недвижими имоти, с увеличаващ се брой сделки.

“Сега има намаляване в ръста на този тип сделки, но е рано да се правят изводи. Моето лично очакване е, че това успокояване на пазара ще продължи през следващите 12 и дори 24 месеца на база на увеличената несигурност на пазарите. Тя идва от няколко посоки. От една страна - това е промяната в монетарната политика на ЕЦБ, а от друга страна - търговската война между САЩ и Китай, която внася допълнителна несигурност“, посочи Делчев.

Експертът сподели, че не очаква скоро да има повишаване на лихвите в еврозоната. Той каза, че самото изказване на ЕЦБ гласи, че тя ще запази лихвите за периода на лятото 2019 г., което по думите му е доста плаващ период.

„По отношение на монетарната политика ще е много интересно да се наблюдава ефектът от прекратяването на тази ликвидност. Много важно е, че ЕЦБ каза, че преустановява програмата си, но няма да намалява ликвидността на пазарите през 2019 г. Това означава, че постигнатото с програмата до момента ще се запази. При САЩ това е в обратната посока“, посочи Светослав Делчев.