Бургазлии се запознаха с IOTA – различната криптовалута, транзакции се правят и offline

Криптовалутата IOTA е базирана на различен децентрализиран протокол от познатия ни блокчейн. Той се нарича „тангъл” (tangle), като различното от блокчейн е, че верифицирането на транзакциите не е отговорност на т.нар. “миньори”. Всеки един потребител, който иска да осъществи транзакция, има задължението да верифицира две други транзакции.

Това разясни днес в Бургас Христо Лалев - SW Developer с над 10 години опит в аутомотив бизнеса.

СофтУни с подкрепата на община Бургас и университет „Проф. д-р Асен Златаров“ организираха трети пореден семинар за криптовалутите  /CryptoCurrencies/.

Лекциите се провеждат днес, 11 февруари, неделя, от 10 до 14 ч в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Темата този път е „IOTA - денцентализация на ново ниво“.

Лекторът Христо Лалев е с интерес към блокчейн и криптавлути от повече от 5 години. Част от IEN(IOTA Evangelist Network), Част от Navigato, който е първият българския проект използващ IOTA, като платежно средство.

Един от основателите на "Българската AЙОТА общност"

Заради различния децентрализиран протокол  и това, че всеки един потребител, който иска да осъществи транзакция, има задължението да верифицира две други транзакции, произтичат две важни следствия. Първо, няма такси върху транзакциите – изпращането от платеца на дадено количество IOTA означава, че получателят ще получи същото количество, като никой няма да го таксува за това, няма нужда да плаща на трета страна за това. Единствените транзакционни разходи са заложени в протокола, според който малка част от процесорната мощ на устройството, от което се плаща, се използва за верифициране на две други транзакции.

Второ, и това е най-важното предимство спрямо познатите криптовалути, колкото повече транзакции има, толкова по-бързо се верифицират останалите чакащи транзакции. Тоест с нарастването на мрежата скоростта на транзакциите също нараства. 

Не на последно място, изключително преимущество е възможността за офлайн транзакции. Примерно сте на круизен кораб и трябва да извършите някакви плащания. За транзакции на IOTA не е нужно устройствата да са постоянно свързани с интернет, а могат да се извършват и офлайн, обясни Лалев.

Такъв тип технология е изкючително удобна за навлизащия все повече в нашия живот Интернет на нещата (IоT). При него специфичното е, че има огромно количество малки устройства, които трябва да комуникират помежду си, да осъществяват плащания и това да става бързо и сигурно и без да изисква по-голяма процесорна мощ. 

Текст и снимки: meduzata.com