Подготвят нов коридор от Баку до морските ни пристанища

Търсим възможности за коопериране, което ще позволи с изграждането на Алатската зона за свободна търговия в Баку потокът от стоки за Европа да преминава през нашите морски пристанища. 

Това заяви за в. “Черно море“ инж. Ангел Забуртов, генерален директор на ДП “Пристанищна инфраструктура“. Той участва в международна конференция на тема “Пристанища на бъдещето: изграждане на хъбове, ускоряване на връзките“, която се проведе в Баку неотдавна. По неговите думи форумът събрал на едно място около 400 представители на световния пристанищен бизнес и имало отлична възможност за обмен на опит в сектора. 

Темата за развитието на морските ни пристанища, за тяхното включване в дългосрочната стратегия на Новия път на коприната (известен като инициативата “Един пояс - един път“) беше обсъдена на Седмата международна конференция-изложение “Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018“. Тя се проведе преди малко повече от месец във Варна под егидата на ДППИ (виж “Силата на Варна е в логистичните хъбове с добавена стойност“ в броя на в. Черно море“ от 28 май т.г. ).   

Тогава инж. Забуртов спомена за възможностите, които предлага концепцията, по която усилено работи Азербайджан за превръщането на Баку в мощен регионален хъб и за създаването на нови транспортни коридори по Пътя на коприната. 

Що се отнася до въпроса дали е възможен нов транспортен коридор през Черно море с реализиране на амбицията на Азербайджан да превърне Баку в мултимодален център със световно значение, шефът на ДППИ е убеден, че това е реална възможност. 

Виждаме какви мащабни проекти се реализират там (включително състезания от “Формула 1“ да се провеждат в Баку). Това се случва именно поради целта, която Азербайджан си е поставила -  стремежът на президента Алиев е след 20 години държавата да има икономика, която не е базирана на петрола. 

В момента там се работи усилено за превръщането на Баку в мощен регионален хъб, следвайки стария път на коприната. Идеята е негов център да бъде свободна икономическа зона в съвсем ново пристанище на юг от Баку – Алат. 

Целта е да се привлекат товарите по направление север-юг от Иран, Турция и целия Персийски залив, по направление на север Казахстан - Русия, както и на изток към Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Китай, обясни инж. Забуртов. Още преди две години ДП “Пристанищна инфраструктура“ подписа меморандум за разбирателство с “Международно морско търговско пристанище Баку“, имаме тясно сътрудничество с тях и сме в много добри отношения. 

Генералният директор Талех Зиядов посети лично нашето събитие във Варна. По време на форума реализирахме и много важни контакти с бизнеса. Така, че се надяваме на още по-ползотворно сътрудничество с пристанището в Баку в бъдеще и на реализация на някои конкретни проекти, допълни той. Баку е известен като пристанищен град от векове.