DJ Stanx: Как се роди идеята за парчето Какаовият плаж

Неочаквано един от най-нашумелите летни хитове у нас този сезон стана парчето "Какаовият плаж", което осмива продължаващата втори сезон акция "Тишина" на вицепремиера Валери Симеонов.

Неговият дебют съвпадна със затварянето на култовата дискотека "Какао бийч" (Cacao Beach), чието име той предпочита да превежда на български (също като The One - "Единият" и Bedroom - "Спалнята"). По думите на заместник-министър председателя затварянето на известния клуб в Слънчев бряг заради шума не било вендета, в каквато го обвинявали, а просто прилагане на крайна мярка след многобройни нарушения на правилата. "Това е новата чума на XXI век!", отсече Симеонов.

В песента с анимиран клип са използвани подобни негови изявления пред медиите. Автори са Party Warriors. Един от тях - Калоян Станев- DJ Stanx, който пише музиката и част от текста, разказа пред Дир.бг как се e родила идеята.

- Как решихте да направите това парче, което буквално стана хит само за няколко дни?

- Идеята е на моя колега DJ Danny L, който се изявява и като рапър, докато аз съм диджей и бийт мейкър. Той ми подхвърли - дай да направим някаква песен за Валерката, защото темата е актуална, в социалните мрежи много се шегуват с лафа за какаовия плаж. И аз седнах и направих супер набързо нещо, а слушайки музиката, ей така - си запях и припева. Хрумна ми и някакъв текст за първия куплет, с идеята, че Дани ще го израпира, но като записах демото, го харесахме и решихме да го оставим. Той написа и втория куплет и така стана.

- Искахте ли да отправите някакво послание към вицепремиера?

- Не, не е послание към него. По-скоро го направихме за забавление, никаква позиция не изразява песента, просто разказваме някаква историйка на плажа и изведнъж се появява Валерката... и купонът спира.

 - И все пак, очевидно го осмивате...

- Да, в някаква степен, макар че не го нападаме директно. Просто Валери намира за какво да се заяде, според мен - да затвориш заведение като "Какао бийч", което не е просто плажен бар, а продукт, в който са инвестирани много пари и там идват световноизвестни диджеи, е абсурдно. 

Те няколко пъти ги спираха за малко, въпреки че, доколкото разбрах, са взели мерки - сложили ли са огромни, модерни шумопоглъщащи панели, които пък после се оказали проблем, защото заградили плажа. 

Ние също имаме участия в подобни заведения, не е никак приятно, имаше колеги, на които миналата година им конфискуваха техниката заради тези проверки.

- Говорите за DJ Станчо, който миналата година дори беше задържан за кратко при акция, ръководена лично от Симеонов, защото не съдействал на полицията, като не искал да си даде техниката?

- Да, и когото накрая компенсираха с 18 лева за времето, в което не е можел да работи, защото няма техника.

- Защо мислите, че Симеонов прави всичко това, сякаш му стана лична кауза вече втори сезон?

- Няма как да знам, това са някакви политически истории, аз не се занимавам с такива неща, не разбирам, но изглежда доста тъпо и безсмислено, защото хората отиват там да се забавляват, а не да спят по хотелите, че да им е шумно и да се оплакват. 

Ако искаш спокойствие, няма да отидеш в Слънчев бряг, дори в Свети Влас да отидеш - на няколко километра, е по-спокойно. И на Ибиса се случва да затворят такива дискотеки, но не защото вдигат шум, а заради наркотици и изобщо заради някакви престъпления.

- Очаквахте ли парчето да има такъв голям успех?

- Не, изобщо, супер неочаквано беше, защото всичко стана на шега, без никакви намерения. Ние не сме някакви известни, нито като диджеи, нито като музиканти, качваме си някакви неща за собствено удоволствие в нашия канал в YouTube. 

Този клип е направен без бюджет, в домашни условия, но вече има над 30 000 гледания и повечето коментари са много положителни, хората го харесват. Първоначално пуснахме нещо като прессъобщение само до два бургаски сайта, но много бързо парчето се разпространи.

- Кои сте вие - Party Warriors?

- Нещо като лейбъл, но неофициално, просто така се наричаме, като някаква групичка. Трима сме - Даниел Недялков - Danny L, Благовест Ханджиев -Bix, и аз. Те са по-големи - на 33-34 години, аз съм на 26, правя бийтовете за парчетата на Дани. Запознахме се през 2013 година, докато работехме в едно заведение в Несебър. Но Дани се занимава и с анимация под псевдонима Cool Comics - именно той направи клипа на "Какаовият плаж". 

Иначе аз участвам в частни събития, сватби, банкети към една агенция. Иначе съм завършил журналистика, не съм давал интервю досега, но съм вземал. Още докато учех обаче, започнах да работя като диджей и в момента, в който се дипломирах, се приключи с медиите... И тримата живеем в София, но сме от Бургас.

- О, значи сте градски на Валери Симеонов?

- Да, да.

- Да не ви се е обадил, след като пуснахте парчето?

- Все още не, за щастие (с усмивка - б.р.).

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови