15 август 718 г.: Хан Тервел спасява Цариград

На 15 август 718 г. арабите свалят обсадата на Константинопол.

В резултат на битката Византия е спасена от разгром, а Югоизточна Европа запазена от арабското нашествие. Древните хронисти признават решаващата помощ на българската войска под ръководството на хан Тервел.

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите (след 674 г.) да завладеят Константинопол, столицата на Византия. По онова време, само 95 години от възникването на исляма, арабските територии се простират на три континента - Азия, Африка и Европа. Покорени са бившите византийски провинции Сирия, Палестина, Египет и Северна Африка. 

В началото на 8 в. е покорено и Вестготското кралство в Испания. Арабите вече реално застрашават Европа чрез втори клин, като превземат ромейската столица Константинопол.

Така през есента на 717 г. огромна арабска армия потегля към Константинопол и го обсажда от всички страни. При това положение новият владетел Лъв III Исавър изпраща пратеници при българския хан Тервел с молба за помощ. Наследникът на Аспарух проявява забележителна държавническа далновидност. 

Изминали са едва 36 години от основаването на българската държава, през които Византия води непрекъснати войни против младата България. Тервел преценява, че арабското нашествие няма да спре с падането на Константинопол и тази заплаха е много по-страшна от Византия. Поради това той приема молбата на Константинопол за помощ.

Хан Тервел повежда българските отряди и достига в близост до Цариград. Още в началото на военните действия българите разгромяват 4000 арабски отряд, командван лично от арабския предводител Маслама ибн Абдел - Малис.

Впоследствие по заповед на Маслама арабите отсам Босфора изграждат два отбранителни вала - един срещу Константинопол и един западно срещу българите, с което да осигурят тила на 20 000 армия. Валовете обаче не спасяват тази 20-хилядна армия от българските войски.

Блокирани от българите по суша, арабите прекарват изключително тежка зима, като множество от тях умират от болести и глад. През пролетта на 718 г. хан Тервел нанася на арабите поредното поражение. Сухопътната армия на Маслама е разгромена. 

На 15 август 718 г. арабите вдигат обсадата и се оттеглят от Константинопол. Флотът е настигнат от морски бури и до Сирия достигат само пет кораба.

***

Честването в Камено

На 9 юни в Камено отбелязаха1300 години от победата на Ювиги кан Тервел над арабските нашественици и освобождаването на Константинопол.

Още от сутринта в центъра на града бяха разпънати шатри, изложени оръжия от средновековието, тамплиерски мечове, рицарски шлемове и щитове и ризници.

Тази победа е от особена важност, не само за България, но и за цяла Европа, тъй като именно българите са тези, които спират ислямизацията на стария континент.

„Кан Тервел организира изтощителна едногодишна обсада на арабите с тактика на унищожителни сражения, така че ислямът 600 години да не погледне към тази врата на Европа.

Войните на кан Тервел побеждават над 200 000 хилядна арабска армия и спасява Европа от заплахата. От тогава много хроники наричат Тервел – „спасителят на Европа“, разказа за meduzata.com инициаторът на честванията, бизнесменът от Камено Теньо Тенев.

С костюми, близки до автентичните бяха пресъздадени български войни от времето на кан Тервел, византийски и арабски бойци, с характерното за епохата въоръжение и снаряжение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови