Условна присъда за лихвар раздавал заеми в Слънчев бряг

Окръжен съд - Бургас  наложи наказание три години условно на Христо В., подсъдим за финансови престъпления, по чл. 252, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, както  и глоба в размер на 4 950 лв. Изпитателният срок е пет години. 

Съдебната инстанция осъди Христо В. да заплати в полза на държавата сумата от 149 614,39 лева, представляваща придобит от него значителен неправомерен доход. 

Постановеният акт е вследствие на постигнато между страните и одобрено от съда споразумение за решаване на делото. Съдът отчете, че с престъплението не са причинени имуществени вреди.

Подсъдимият, Христо В., български гражданин от Сливен, едноличен собственик и управител на фирма и съдружник и управител на друга фирма, се признава за виновен в това, че в периода от март 2002 г. до септември 2009 г., в к.к „Слънчев бряг“ и Поморие, като физическо лице, без съответното разрешение (лиценз) за извършване на банкова дейност, съгласно чл. 1, ал. 4, т. 1 от Закона за банките и чл. 13, ал. 1 от Закона за кредитните институции, извършвал банкови сделки, за които се изисквало такова разрешение. 

Подсъдимият като предоставил десет парични заема в размер на 18 100 лева и 700 евро, равняващи се на 1369 лева на четири лица – В. К., В. Г., В. С. и Д. Я., срещу договорена лихва, получил значителни неправомерни доходи в размер на 149 614,39 лева.

Определението на Окръжен съд - Бургас подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд Бургас.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови