БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Привличаме туристи с проект за 12 винено-кулинарни дестинации 

Ангелкова поясни, че Министерството следва последователна политика, с която иска да създаде интерес повече българи да пътуват към различни краища на страната. 

Във форума взеха участие земеделският министър Румен Порожанов, Георги Икономов, кмет на Банско, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозята и виното и народни представители. Специален фокус на обсъждането бяха първа и втора дестинация - „Долината на Струма“ и „Долината на Места“. 

Министър Ангелкова подчерта, че проектът ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона. По думите й по този начин ще се окаже и положително влияние върху развитието на редица общини не само в туризма, но и за подобряване на качеството на живот на местните хора. Николина Ангелкова допълни, че при разработването на концепцията е решено винено-кулинарните дестинации да са 12 - колкото месеците в годината. Министърът на туризма поясни, че те включват традиционните винени напитки и характерната кухня за всеки регион и обхващат близо 50 общини и около 100 туристически обекта в страната. Тя уточни, че първите две дестинации, които основно са се дебатирали по време на кръглата маса, минават през 9 общини и повече от 15 туристически атракции. 

Министър Ангелкова допълни, че с тази кръгла маса започва втори етап на проекта, който предвижда общо 6 регионални кръгли маси в страната. „Очакваме така да получим подробните становища на бизнеса и да допълним и надградим разработените от нас предложения“, заяви министърът. От думите й стана ясно още, че сега важната е волята на бизнеса , за да може да се надгради започнатото от нас. 

Ангелкова заяви, че ще предложи на министъра на регионалното развитие Николай Нанков да бъдат поставяни указателни табели, които да насочват и информират туристите за дестинациите, предаде Фокус. „Работи се и по създаването на запазена марка „Сподели България“. За целта вече е стартирана процедура в Патентното ведомство. Направили сме и съответните проверки за запазване на марката“, каза още министърът на турима. 

Тя уточни, че е имала възможност да представи проекта за винено- кулинарните дестинации на Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация. По думите й Сафонов е приел много добре идеята и е коментирал, че ще има цялостен положителен ефект върху развитието на туризма в България. Идеята е била приета с голям интерес и в Берлин по време на международното изложение ITB. 

Николина Ангелкова обясни, че се планира окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени преди есента тази година. 

„След това те ще бъдат дигитализирани и качени на сайта на двете ведомства. Предвижда се припознатите от бранша и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria, която в момента съдържа повече от 500 туристически обекта и се използва от над от 17 хил. потребители“, каза още министърът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови