64 първокурсници ще учат във Филиала на Националната художествена академия в Бургас

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас, първи и единствен извън София, вече е факт. Той има лиценз и е покрил всички документални изисквания. Филиалът ще се помещава в модерната сграда на Магазия 1, разположена в Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас.

Това съобщиха на пресконференция днес кметът Димитър Николов и ректорът на академията проф. Николай Драчев.

Изпитите ще се проведат през юли в София. Подробности очаквайте скоро в сайтовете на НХА и Община Бургас. През първата година тук се разкриват по 8 места в специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арт терапия". Амбицията е постепенно да бъдат увеличени и специалностите, и приемът.

В Бургас преподаватели от академията ще провеждат подготвителни курсове и консултации в началото на май. Във филиала могат да кандидатстват ученици с интерес и умения в различните видове изкуство от цялата страна. Обучението в Бургас е отлична възможност за младежите от цялата половина на България на изток от Пловдив, за които София е неудобна дестинация. Така или иначе, голяма част от същите преподаватели ще им преподават и тук.

"За последен път висше учебно заведение в нашия град е откривано през далечната 1991 година - Бургаският свободен университет. Разкриването на филиала на НХА е важно събитие за нас. Казвам ви добре дошли и нека занапред се срещаме само по хубави поводи, да откриваме изложби, да се радваме на успехите на талантливите ни творци. Вярвам, че в следващите години от Бургас ще тръгнат нови тенденции в развитието на българската визуална култура", каза кметът Димитър Николов.

Той обяви и предстоящия през април и май "Регионален конкурс за изящно и приложно изкуство". Участниците в него са разделени на две възрастови групи - XI и XII клас. Община Бургас осигурява едногодишни стипендии по правилата на своята програма за подпомагане на талантливи деца на учениците, класирани на първо, второ и трето място в първа възрастова група. Участниците от втора възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка не по-малка от 5.50, се освобождават от изпита по рисуване при кандидатстването си в НХА, филиал Бургас.

През следващите дни и месеци пространството в Магазия 1 ще бъде  адаптирано за нуждите на учебния процес, като със сигурност ще се обособи и изложбена площ.

"Освен в Бургас, преподаватели от академията ще проведат срещи с ученици от специализирани паралелки в цялата източна и югоизточна част на страната. Новият филиал ще бъде популяризиран и на предстоящите кандидатстудентските борси", съобщи ректорът проф. Николай Драчев.

На днешната среща в Бургас присъстваха още:

- Доц. д-р Бойка Доневска - зам.-ректор на НХА;

- Доц. д-р Даниела Янкова - зам.-ректор на НХА;

- Проф. Светозар Бенчев - декан на Факултет за изящни изкуства;

- Доц. Мирослав Богданов - декан на Факултет за приложни изкуства;

- Проф. Георги Янков - ръководител на катедра "Плакат и визуална комуникация";

- Свилена Матеева - началник на Учебно-методичен отдел на НХА;

- Димо Колибаров - преподавател в специалност "Графика".

Текст и снимка: meduzata.com 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови