Багери газят защитени дюни в Слънчев бряг

Концесионерът допуснал строителна верижна техника и прокарал тръби с кабели, за да осветява нощем плаж "Централен"

Дюните на защитената територия на плаж "Централен" в района между хотел Бургас и станцията на Министерски съвет в Слънчев бряг се подготвят за застрояване. Информацията разпространи онлайн изданието Big5.bg, като се позовава на сигнал от граждани. От предоставените снимки се виждат следи от тежка строителна верижна техника, както и прокарани тръби с кабели за ток.

"Към момента на мястото на защитената територия в Слънчев бряг вече има унищожени десетки дюни, както и големи части от уникалната дюнна растителност, вирееща доскоро свободно на Централния плаж в курорта", гласи още сигналът, като в допълнение се обръща внимание на още няколко нередности: 

"Според Закона за защитените територии от концесионера се изисква опазване на дюните, а не тяхното унищожаване. В случая обаче те не само, че не се пазят, а тенденциозно се унищожават. Концесионерът на плаж "Централен" не е поставил нито една табелка, с която да е обозначено наличието на пясъчни дюни, които са защитени!"

Концесионерът, за когото от Big5.bg твърдят, че през годините има констатирани и санкционирани не едно и две нарушения, вече е коментирал случая пред местния сайт "Флагман". Той е аргументирал действията си с желанието да прекара осветление за плажа през нощта.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови