Ще им припари под краката на киноманите

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Жарава от с. Българи и магия от Странджа за зрителите на София Филм Фест

Първият български филм, заснет в 3D – “Стъпки в огъня” ще има своята премиера в програмата „Ново българско кино“ в рамките на София Филм Фест. Уникалният  странджански обичай ще бъде представен по уникален и оригинален начин чрез лентата на на българския режисьор Андрей Хадживасилев и американската документалистка и преподавател в Американския университет в България Мелъди Гилбърт.

“Стъпки в огъня” 3D ще представи тайнството на нестинарите като едно значимо българско културно наследство, признато и от Юнеско. Разкъсван между езическото и християнското, обичаят „нестинарство“ е запазен през вековете от местните хора, които и сега воюват за своята културна идентичност. Магията ,която е подсилена от 3D ефекта, ще накара зрителите да почувстват голямото тайнство на нестинарството. 

Нестинарството е много повече от „танц” в огъня. Това е двудневен ритуал, изпълнен с множество обреди от сутрин до вечер на 3-ти и 4-ти юни (Св. Константин и Св. Елена по стар стил), за които повечето хора не знаят. От лентата на българския режисьор Андрей Хадживасилев и американката документалист Мелъди Гилбърт ще може да научите още за най-видната нестинарка - баба Злата, за хората и нравите в малкото село Българи, сгушено в полите на Странджа планина.

Новаторският подход и заснемането на филма е по идея на община Царево, която е планирала след премиерата на филма в София, той да бъде част от експозицията на  Посетителски информационен център „Пътят на нестинарството” в с. Българи, където гостите и туристите ще могат да го видят заедно с още един филм за нестинарството, направен през 1960 година.

Прожекцията ще се състои на 18 март (сряда) от 19:45ч. в Дом на киното.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови