БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Пътеки за достъп на хора с увреждания ще бъдат монтирани на 44 морски плажа 

Това стана ясно в отговор на министъра на туризма на въпрос на бургаските депутати от ПП ГЕРБ Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Диана Саватева, Галя Василева, Ася Пеева и Иван Вълков по време на днешния Парламентарен контрол.

Питането е провокирано от среща на представители на фондация "Щедрост за живот" с народния представител Димитър Бойчев в приемния му ден в Бургас. Те отбелязват, че в Бургас има осигурен достъп за хора с двигателни увреждания до алеите в Приморския парк. Монтирани са бетонни рампи даващи възможност за придвижване с инвалидни колички, но достигането до самата морска вода е невъзможно.

В отговор какво е предприето за осигуряване на достъпна среда до черноморските плажове, министър Николина Ангелкова заяви, че през изминалата година са проведени консултации с организации на хората с увреждания за разрешаване на казуса. В процес на реализация са конкретни дългосрочни решения чрез задължения, които Министерството на туризма е вменило на наемателите и концесионерите на морските плажове с допълнителни споразумения към договорите им, в сила още от този летен сезон. 

Според тях, на 44 морски плажа следва да бъдат монтирани подходи и преместваеми пътеки, които да гарантират достъпа и придвижването по плажните ивици на хората с двигателни проблеми. Пътеките трябва да бъдат съобразени със специфичните характеристики на отделните плажове като релеф, повърхност и морски течения, а обслужващите ги водни спасители ще трябва да бъдат преквалифицирани.

Министър Ангелкова подчерта още, че няма да се отстъпва от поетите ангажиментите и се предвижда интензивен контрол за спазване на договорните задължения на наемателите и концесионерите, включително - за монтиране на въпросните съоръженията за придвижване на хората с увреждания по плажните ивици.

Димитър Бойчев, който е член на Комисията по икономика и туризъм в 44-то НС,  добави, че предприетите мерки от Министерството са адекватни, но трябва да се надграждат до осигуряването на равен достъп за всички желаещи да стигнат до плажовете и самата морска вода.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови