Живко Табаков: Добър летен сезон, но с по-малко руски туристи

Добър летен сезон, но с осезаемо по-малко руските туристи, прогнозира председателят на Комисията по туризъм към ОбС-Бургас Живко Табаков. По негови думи приблизителният спад на предварително заявените полети за руски туристи е 30 %. 

„От разговорите, които съм провел с бранша, мога да кажа, че това лято ще бъдем посетени предимно от руски граждани, които имат собственост в България. Това означава, че спадът на нощувките в хотели, които разчитат на тези посетители, може да достигне до 50 %”, допълни Тбаков. 

Като причина за отлива на руски туристи експертът в сферата на туризма посочи възобновения интерес към Турция, Египет и Тунис, както и обезценяването на рублата. Новият играч, който допълнително променял ситуацията на този пазар, били Канарските острови в Испания, които доста агресивно сваляли цените на пакетите си. 

Лек отлив има и при скандинавците, макар че сме започнали да се връщаме към нивата отпреди 2010 г.

Повод да се смята, че Лято 2018 г. все пак ще е добро за родния туризъм е интересът от страна на Централна Европа. „Очакваме 15-20 % ръст от Чехия, Полша и Словения. Засилен интерес има и от Прибалтийските страни – Литва, Латвия, както и от Молдова и Беларус. Холандия също бележи лек ръст, при Франция се запазват миналогодишните нива”, поясни още Живко Табаков.

Председателят на Комисията по туризъм коментира и факта, че ранните записвания и онлайн резервациите бележат сериозно покачване. Огромна част от неорганизираните пътувания били от Румъния, Турция, Унгария, дори и от Америка. Ол инклузив хотелите пък отчитали засилен интерес от страна на българите, което е още един положителен знак.

Текст и снимка: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови