БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Пак атакуват парацетамола

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Учени плашат с ранна смърт

 

Учени от Института по ревматология и мусколноскелетна медицина в Лийдс твърдят в ново проучване, че хората, които пият продължително време парацетамол като обезболяващо боледуват и умират много по-рано в сравнение с тези, които се въздържат от употребата му. Те предупреждават, че всекидневната употреба на "Парацетамол" може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт.

Проучването разкрива, че при хората, които приемат лекарството дълго време, вероятността да умрат внезапно е с 63% по-висока. Освен това при тях рискът от инфаркт или инсулт е с 68% нагоре. Вероятността да получат язва или кървене в стомаха е с почти 50% по-голям, съобщи в. "Дейли Мейл".

В проучването, обхванало 666 000 пациенти, се казва, че рисковете от парацетамола може би се подценяват и настояват за основен преглед на безопасността на лекарството. Те смятат, че парацетамолът може да предизвиква заболяване, като блокира действието на ензима COX-2.

Учените са сравнили данните от осем проучвания, които съдържат информация за пациенти, които взимат "Парацетамол" всеки ден в продължение на 14 години за артрит и болки в гърба. Тези проучвания обхванали и пациенти, които взимат лекарството по-рядко, както и такива, които почти не го пият.

Проф. Филип Конахан обяснява, че тези, които пият парацетамол дълго време може би ще развият болести, от които ще умрат по-рано. "Тревожа се, че продължителното приемане на "Парацетамол" в големи дози може би е свързано със странични ефекти, които преди не сме забелязали". Той твърди че пациентите, на които е предписан продължителен прием на лекарството за артрит или болки в мускулите и ставите трябва да говорят с лекаря си за алтернативно лечение, например упражнения.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови