БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Семир Абу Мелих: Актуализацията на бюджета на НЗОК е добра стъпка, но ни чака още много работа

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

“Всяка година се обсъждат различни философии и гледни точки за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса, тази също не прави разлика в това отношение. Не е на първо място въпросът много или малко са парите за здравеопазване, защото всяка болница и всеки ще си получи парите, стига дейността им да е реална. Към настоящия момент в България няма друга алтернатива на Здравната каса. По-важен е моментът какви реформи ще бъдат извършени в системата и каква посока ще поеме тя“.

Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Семир Абу Мелих по време на дебатите за гласуване на законопроекта за бюджета на НЗОК на първо четене.

От трибуната на НС той коментира възможностите пред българското здравеопазване, за да може то да се доближи до успешно функциониращи системи в други държави. „Трябва внимателно да се разгледа връзката между изпълнителите на здравната услуга (лекарите, медицинските сестри) и институциите, които плащат. Има различни действащи системи по света. Например „Бисмарк модел“ – всеки си прави застраховка и при необходимост отива да се лекува, болниците са само частни, а държавата е само регулатор. Такава е ситуацията в Германия, където има 240 застрахователя. В Канада например пък действа Национална здравно-осигурителна система, която само по име прилича на нашата. Действието е довело до намаляване цените на лекарствата. Нейната идея е, че държавата взима вноски от заплатите на всички граждани и тя плаща на изпълнителите. Сами виждате колко варианти има”, обясни в зала бургаският депутат. 

По думите на Семир Абу Мелих  важно е да се избере конкретен път, по който да върви здравното законодателство, за да има видими резултати. „Министърът трябва ясно да каже какъв курс е поел, да не се занимава с малки „дупки“ в системата, които отклоняват от основните проблеми. Необходимо е категорично да се каже коя от световновъзприетите системи ще възприемем, да я следваме и да излезем от хаоса. Какво е бъдещето на държавните, частните, общинските и болниците със смесена собстеност? Нужно е и икономисти да работят по тези въпроси. Актуализацията на бюджета на НЗОК е добра стъпка, но има нужда от още много работа“, категоричен бе Абу Мелух. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови