БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Борисов: Няма да има затваряне на страната, на паркове, фитнеси

В 22.30 ч. той се включи на живо в официалния си профил във "Фейсбук" след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.

Обяснявайки за решенията на министрите и за ваксината, министър-председателят съобщи, че е направил анализ дали трябва да се издава заповед, дали да има вечерен час.

"Мрат хора, болниците са задръстени, дайте да се пазим, има доказани неща, маска, дезинфекция, дистанция - по-малко струпване. Най-рано април ще дойде ваксината. Каквото и да говорят, аз съм убеден, че в зимните месеци това ще продължи. България се държи добре, мерките ни-мерки, работи икономиката, селското стопанство, увеличени са парите за мярката 60/40", каза той и обяви, че е категорично против пълно затваряне и ограничаване на хората.

"Затова е много важно всички ние като един да се държим, за да няма забрани. При добър ред - няма нужда да се затварят фитнеси, фризьорски салони, ресторанти, когато се спазва дистанция. Тези, които искат да се целуват и да пеят без маски - не може да го разрешим и ще бъде затворено", добави още Бойко Борисов. По думите му обаче, паркове, зали, градини трябва да работят и хората трябва да се самоконтролират, за да не се налага друго.

"Локдаун - ако ни е страх, да вземаме мерки и да не се случва. Има лекарства, пари за лекарите на първа линия, герои са нашите лекари и медицински сестри, нека заради тях да спазваме карантината", завърши темата премиерът.

Още една мярка за подпомагане на икономиката съобщи на живо Борисов - предложил е на депутатите си да разгледат промяна в Закона и ДДС на ресторанти, които доставят храна за вкъщи, да стане 9%.

Борисов не пропусна здравословното си състояние, тъй като е под карантина с положителен тест за коронавирус. "Четвърти ден съм болен, но мога да си изпълнявам задълженията, спазвам стриктно предписанията, самичък се научих това да го правя. Моля, пазете докторите. Най-добрата доброволческа дейност е като видиш някой да не спазва карантината, да му направиш забележка най-човешка и най-приятелска", каза още министър-председателят.

Той обясни какво е решено по темата за ваксините на Съвета на ЕС.

"Представих пред Съвета, че някои ваксини са иновативни и изискват инфраструктура от сух лед, хладилни камиони, фризери, самолети, съхранение и всичко, което е необходимо от подобен тип ваксини. Затова помолих ЕК поръчките да са справедливи - първо да се дават на медицинския персонал, след това на уязвимите групи, да речем ще се решава от държавата-членка това, обясни Бойко Борисов, който добави, че е поискал още да не се вменяват големи плащания на държавите, тъй като само за участие трябват 3.5 млн.евро, а общо за ваксините за България - около 300 млн.евро.

"Ясно трябва да се определи колко ще са ваксините, колко хора ще бъдат ваксинирани, след това ще се търси отговорност пред тези, които ги закупуват", каза още той.

Борисов е наредил на здравния министър да проведе разговор с главния прокурор, за да преценят как да се действа в случаи на странични ефекти, стана ясно от думите му.

"Производителите на ваксини не носят отговорност, ако има нещо нередно срещу тях, всичко ще отива в България. Същото важи за антитестовете. И Ако PCR е положителен, а другият отрицателен, ще възникнат проблеми", разсъждава премиерът.

Той е изтъкнал пред ЕС и да се проучи въпросът с китайската и руската ваксина и повдигнал въпроса, че в Китай има 44 заболели на милиард и половина. "Колко е истина, колко не - не знам. Прави рязко впечатление на държавите на ЕС - с по 300-400 починали", добави премиерът.

Поискал и да се провери конкуренцията с китайските ваксини: "Да сме прозрачни и честни с хората, да бъдем информирани за всяко едно от отклоненията".

Бойко Борисов каза още, че е решено да се изпрати по един представител за обсъждане на ситуацията с коронавируса - страната ни ще изпрати проф. Венцислав Мутафчийскии, като "теоретик, професор", който да дава възможност на практическите ръководства, преди да имаме решения, да имаме ясни данни".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови