БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

След Бургас: И Русе със софтуер за свободни COVID-легла 

Той и служителите му безвъзмездно разработват уеб-базирано приложение, което показва свободните легла за Covid болни пациенти в град Русе. 

Припомняме на читателите, че бургaзлиятa Плaмeн Жeкoв още преди двадесетина дни cъздaдe cиcтeмa, кoятo в рeaлнo врeмe мoжe дa пoкaзвa в кoя бoлницa кoлкo cвoбoдни Кoвид лeглa имa. Тя мoжe дa прeрacнe и в нaциoнaлнa плaтфoрмa. Прoгрaмиcтът дaри кoдa нa Oбщинa Бургac и нa здрaвнaтa инcпeкция в мoрcкия грaд.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

"Идеята беше на областната администрация, които са осъзнали нуждата от организиране на предаването на данни между болниците и Бърза помощ. Преди това данните се поддаваха по всевъзможни начини, например по мейли, на ръка, на листче. 

Сега всички болници от област Русе са вкарани като обекти и вътре в системата се въвежда всяко едно движение на пациенти – постъпили, изписани и не дай Боже починали. И на база на предварително въведен брой Covid легла се изчисляват в реално време наличните свободни легла", това споделя Владислав в "Студио Actualno".  

"Приложението функционира от 2 седмици вече и мисля, че болниците коректно и навреме въвеждат данните. Надявам се наистина да е от полза и за областна администрация и за Бърза помощ, защото ситуацията в Русе е както в повечето големи градове - има много болни. 

Болниците работят на предела на възможностите си, с минимална бройка свободни легла." За разработването на приложението русенецът беше удостоен с грамота от областния управител Галин Григоров. 

"Това приложение не е разработено за 1 ден, по-скоро ние сме го направили на база на наш софтуер, който разработваме от 10-15 години за управление на бизнес процеси и бази данни. 

То е преработено и внедрено конкретно за тази задача. Безплатно от гледна точка на това, че след като съм получил запитване от областна администрация ние с тях финансови въпроси не сме коментирали, аз им обещах да го направя безвъзмездно", признава Симчев. 

Бизнесменът е категоричен, че приложението може да се използва от болниците в цялата страна. Вече има проявен интерес от Пазарджик и за Габрово. 

"То е приложимо за всичко области в България. Така или иначе е направено, при желание от който и да е град, то ще бъде предоставено за ползване. Ползването е въпрос на вътрешна организация от страна на болниците, които трябва да въвеждат данните. 

Направен един елементарен интерфейс като идеята е да не отнема време. Идеята е да се наблюдават в реално време броят на свободните легла, а не болните и излекуваните. Въпреки, че като вторични данни и това може да се извади като справка", признава Владислав.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови