БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Изтеглят ли АстраЗенека и какво правят хората с една доза?

"Има едно писмо от португалското председателство, от министъра на здравеопазването на Португалия, в което ни казват, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст. За целта днес се взе решение да бъдат попитани нашите експертните съвети в страната - от имунолози, вирусолози, кардиолози и други специалисти, които спешно да кажат какво да направим в България с ваксината на "АстраЗенека", коментира той.

"Тук има два важни въпроса, на които трябва да отговорим. Първият въпрос е какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла от препарата на "АстраЗенека". А вторият е какво да правим с хората, които искат да си поставят втора игла на "АстраЗенека", ако я спрем в страната", каза Ангелов.

Сред обсъжданите варианти са ваксинираните с първа игла на "АстраЗенека" да получат втора доза от иРНК ваксина или от векторния препарат на "Янсен".

Интересът към ваксината на "АстраЗенека" е спаднал до символични проценти в страната, призна още министърът.

"Единици са хората, които искат да си я поставят. От медицинска гледна точка ваксината е изпитана, тя е сигурна и ефикасна. Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат", акцентира той.

Ваксините на "АстраЗенека" ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, ще бъдат съхранявани в хладилниците на "БулБио" или на РЗИ-тата.

"И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях", уточни Ангелов.

До момента у нас не е унищожена или изхвърлена нито една ваксина.

"От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини", изтъкна още здравният министър и увери, че избор на ваксини ще има още от 1 май.

Като лекар искам да кажа на всички - вярвам на ваксините, нямам колебания, когато ваксинирам сина си, подчерта министър Ангелов и изрази вярата си във вече одобрените за употреба ваксини срещу коронавирусната инфекция. Не искам да го приемате като реклама, това може да ни даде науката за момента, допълни той.

Всички новини, свързани с тежки последствия, са част от нещо, което не е медицина, то е по-скоро търговия, нещо, което трудно разбирам като лекар, но разбирам идеята на всичко това - да накара хората да се страхуват или да избират определен продукт, добави министър Ангелов. 

И призова хората да са спокойни и увери, че българските лекари са много добре квалифицирани и с много голям опит във ваксинационните стратегии.

Днес в страната са пристигнали 62010 дози от ваксината на "Пфайзер" и до края на месеца всеки понеделник трябва да пристига това количество. От следващия месец се очакват от извънредните доставки да пристигнат 1 млн. бройки от ваксината на "Пфайзер", а през юни очакваме още 1 250 000. Така до края на юни се очаква в страната да пристигнат общо 2,7 млн. дози от ваксината на "Пфайзер".

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева посъветва хората, които искат ваксина, различна от тази на "АстраЗенека", да изчакат до май. До края на този месец ще информираме хората какви ваксини има в съответните ваксинационни центрове, увери Начева.

А електронната система за предварително записан час за ваксиниране срещу COVID-19 ще продължи да работи до края на годината.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови