БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Болниците в Бургаска област в готовност за нова COVID епидемия 

На заседанието директорът на РЗИ-Бургас, д-р Георги Паздеров, представи Националния план за справяне с Ковид пандемията, приет на 15 юли 2021 г. от Министерския съвет. 

„Повод за днешната среща не е някакво извънредно събитие около Ковид епидемията, а превенция. Има издадена заповед на здравния министър да се запознаем с новия Национален план, който Министерски съвет прие в средата на месец юли, както и да обсъдим готовността на болниците при евентуално бъдещо усложнение“ – обясни областният управител проф. Нейкова.

В Бургаска област има 12 болнични заведения, които имат ресурса да предоставят болнични легла за наблюдение на болни в неусложнено състояние и за интензивно лечение. С оглед натрупания опит до сега и с преминалите вече пикови състояния медицинските специалисти заявиха, че имат готовност да реагират при необходимост, но призоваха да се спазват наложените мерки, така че да не се налага да използваме услугите им в тази посока.

Новост е, че от 15 август 2021 г. влиза в сила Единен европейски сертификат, който ще бъде издаван в случаите, когато: човекът е ваксиниран и има сертификат; преболедувал е през последните 6 месеца и е бил регистриран като такъв; отрицателен ПСР-тест, който ще е валиден 72 часа.

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров информира, че Бургаска област е сред първите 6 области в страната по брой ваксинирани.

Националният план е публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови