БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Кунчев: Много вероятно е това да бъде последната COVID вълна

Но в края на краищата, ако процентът на хората, които се нуждаят от болнично лечение е нисък, това не е чак такъв проблем за здравната система. 

Това заяви главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който беше изслушан в комисията по туризъм.

"Тази вълна няма да засегне здравната система, а икономиката. Високата заболеваемост започна от областите Благоевград и Смолян, поради наличието на ски центрове. До края на месец февруари нещата трябва да започнат да се нормализират", добави Кунчев.

"Всички опити да се вкара епидемичният процес в някакви математически показатели, никъде по света не са успешни", каза още Кунчев.

"Най-много починали има във възрастовата група 70-79 години - те са 37%, 60-69 години - 24%, 80-89 години - 21%. При лица в активна възраст от 18-59 години починалите са 14%, има и 17 регистрирани смъртни случая при деца", отчете Кунчев.

Той подчерта, че ръстът на болните е 60% за една седмица. 

"Нараства броят на хоспитализираните лица като в последните 14 дни 7 568 лица са постъпили за болнично лечение, спрямо 4715 за последните две седмици. Ръстът на болните е 60% за една седмица. За последните 14 дни 510 пациенти са постъпили в интензивно отделение, а за предходните седмици 301. Това е чисто статистическата страна на въпроса, изненада наистина няма. Това, което очаквахме се случи", каза Кунчев.

Мерките за контрол на влизащи в страната са намалени, защото новият щам вече е тук и той не може да бъде спрян с граничен контрол.

"Очакваме в следващите две-три седмици да достигне пикът на вълната. Ние предприехме мерки за облекчаване на режима за влизане в страната на граждани на страни от "червената зона", когато страната има интензивна циркулация на вируса, не е толкова съществено какво се внася. Съобразяваме се с нивото на ваксинация в отделни страни. Беше облекчен и режимът на влизане на хора от съседни страни. Смятаме, че за ситуацията, в която се намираме, има един адекватен здравен контрол", категоричен е Кунчев.

"Осъзнавам в каква голяма степен туризмът беше засегнат и до каква степен икономическите субекти в тази сфера страдат. Затова сме отворени за диалог и се опитваме да избегнем резките промени, да има предвидимост на действията, затова отложихме влизането в сила на тази заповед. Другите мерки за образование и заведения ще влезнат в сила от 26-ти с близо седмица отлагане, за да има възможност за подготовка", каза Кунчев.

Във връзка с премахването на голяма част от противоепидемичните мерки във Великобритания доц. Ангел Кунчев коментира, че това може да се случи и у нас, когато заболеваемостта спадне и достигнем ваксинационното ниво на Острова. 

"За това обаче е необходимо време", добави той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови