БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Съдия Вълкова: Съобщаваме подсъдимите с инициали заради GDPR

и на Съвета от 27.04.2016 г. и Директива (ЕС) 2016/680 за защита на физическите лица във връзка с обработването на лични данни представи на брифинг пред журналисти административният ръководител съдия Деница Вълкова.

Във връзка с влизането в сила на тези два документа, които уреждат правата и задълженията по защита на личните данни на физическите лица от всички държави членки на ЕС, Апелативен съд – Бургас предприе действия съобразно правомощията си на администратор на лични данни.

Въведен е регистър на дейностите по обработване на личните данни, на основание чл. 30 от Регламента. Той се отнасят за категориите лични данни извън правораздавателната дейност и за тези, свързани с  правораздавателната дейност на Апелативен съд – Бургас. Предстои актуализиране на Инструкцията относно механизма на обработване на лични данни и защитата им в Апелативен съд – Бургас, съобразно мерките за изпълнение и прилагане на Регламента и Директивата. Председателят на съда акцентира върху всички необходими организационни и технически мерки, които институцията е предприела за защита на личните данни на физическите лица, които събира и обработва. 

Съдия Вълкова разясни пред медиите и новите моменти при защитата на личните данни когато се публикува информация за дела от обществен интерес. В прессъобщенията и бюлетините за предстоящи дела, подлежащи на публикуване в страницата на Апелативен съд – Бургас се посочват пълните наименования на юридическите лица, институции, населени места и длъжности. В бюлетина с насрочени дела за текущ месец имената на лицата се изписват с инициали. При прессъобщения за проведено съдебно заседание, както и при постановен съдебен акт, който не е окончателен, се изписва цялото собствено име на лицето и инициал на фамилното име. При прессъобщения за окончателен съдебен акт се посочват собственото и фамилно име на лицето. 

Тези нови стандарти на работа са обективирани в заповеди на председателя на Апелативен съд – Бургас, консултирани с г-жа Невин Фети, съветник по правни въпроси на президента и са съобразени със заповед на Председателя на ВКС.

Документите са изпратени и до съдилищата в апелативния район с оглед унифициране на практиката при прессъобщенията за медиите и при регистрите за обработване на данните по места. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови