БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Дронове летят в НДК /видео/

 ***

Масовото навлизане на дроновете в ежедневието и липсата на регулации в областта поставят сериозни предизвикателства пред сигурността, включително и от гледна точка на регулацията GDPR.

Дронът поставя рискове за личния живот поради функцията си за заснемане на кадри от въздуха, каза Антон Пулийски, основател на Drone Arena, по време на презентация в рамките на 40-та Международна конференция на органите по защита на личните данни и неприкосновеността.

Форумът започна на 22 октомври и ще продължи до 26 октомври, като в София е в зала 8 на НДК. Започва да се наблюдава изместване на функционалността на дроновете, вече насочва вниманието към проблема за какво могат да се ползват те, коментира Пулийски.

При използването на дронове за заснемане се поставя въпросът с прозрачността и отчетността. 

Ако хората не виждат съответния дрон, който ги заснема, тогава казусът, който възниква, е нарушаване неоприкосновеността на техните лични данни (прозрачност). Ако пък даден човек е забелязал, че е заснет от дрон, често той не знае кой е собственикът на дрона и съответно от кого да поиска данните (снимките) му да бъдат заличени (отчетност).

40-та Международна конференция, която се провежда в Брюксел и София, ще допринесе за развитието на дискусията относно етичните измерения при обработване на лични данни в дигиталната ера и е под наслова „Да обсъдим етичната страна: Достойнство и уважение в управлявания от данни живот” („Debating Ethics: Dignity and Respect in Data Driven Life”). 

За пръв път конференцията се организира съвместно от европейска институция и национален орган по защита на данните.

Текст, снимка, видео: meduzata.com