БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Задържан е хакер за атаката спрямо НАП

Задържаният е служител на компания за киберсигурност, а в служебните му задължения са т.нар. на "бял хакер" - тества системите за сигурност. Конфискувани са два лаптопа от домашния му адрес и един служебен компютър - вътре са открити данни, които го свързват с деянието.

По думите на Явор Колев липсата на правна култура размива представите му за границите между бял и черен хакер.

Комисарят обаче увери, че има достатъчно текстове в Наказателния кодекс, които осигуряват правната възможност да бъдат подведени под отговорност.

Комисарят обаче увери, че има достатъчно текстове в Наказателния кодекс.

Причините и мотивите на един такъв хакер са преди всичко да покаже собствените си способности, но като цяло преобладава финансов мотив. Такива атаки се случват непрекъснато, успокои Явор Колев и даде като пример атаката с изтичане на информация от британския посланик и британския парламент. Такава атака имаше и спрямо германския парламент, допълни Явор Колев. Във все по-дигиталния свят, престъпленията ще се правят все по-често там, във виртуалното пространство, посочи комисарят.

Явор Колев заяви и че пробиви в системите за сигурност има и винаги ще има, като дори и в момента има много бази данни на много места, където не би трябвало да са. Колев обаче предупреди, че и използването на тези данни се преследва от закона и съответно престъпниците ще бъдат заловени.

В България разследването продължава. Събират се още доказателства за съпричастност, както и свързани лица.