БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Издадена е Европейска заповед за разпит на главния редактор на Биволъ

Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Република Франция, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение по повод кибератаката срещу НАП.

"В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на "ТАД Груп", във връзка с факти, относими по предмета на доказване. Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта", се казва още в съобщението.

Както е известно, журналистът живее в Париж.

Пред БНР той коментира, че сам ще потърси разследващите и отрече да има каквато и да връзка с разследваната заради кибератаката срещу НАП "ТАД Груп".

"Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие "Биволъ" към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим", каза още Чобанов.

По-рано, безпрецедентно, от прокуратурата публикуваха част от доказателствата си по делото. В 13 файла се съдържат кадри от охранителната камера в офиса на "ТАД груп". На един от тях директорът Георги Янков говори с неизвестно лице по телефона и споменава името на Чобанов и "Биволъ". В друг има снимка на комуникация в "Телеграм" на смятания за хакер Кристиян Бойков с различни потребители, сред които и такъв с името "Биволъ".

Вчера собственикът на "Биволъ" Асен Йорданов се закани да съди наблюдаващия прокурор по делото Евгения Станкова, която на пресконференция заяви, че той (без обаче да назовава име) е имал таен чат през "Телеграм" между него и един от обвинените за кибертероризъм - собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров, търговския директор Георги Янков и служителя Кристиян Бойков.

Йорданов заяви, че не познава никога от фирмата, не ползва "Телеграм" за чатове и отрече сайтът да е получавал хакнатите данни от НАП преди да бъдат публикувани. Получихме теча заедно с останалите медии на 15 юли, уточни той.

По-късно, в съобщение на прокуратурата, беше уточнено, че става дума за Атанас Чобанов, който обаче не е собственик, а главен редактор.

Ето какво заяви Асен Йорданов ден по-рано:

Във връзка с новите изявления на Специализираната прокуратура по адрес на Биволъ, /цитат/:

"На собственика на сайта Биволъ те са дадени 2 седмици преди да стане ясно, че е пробита системата на НАП. Засечен е и скрит чат между един от обвиняемите и собственика на медията", каза още Станкова.

Искам да отбележа, че по материалите по делото се съдържат данни,че около 2 седмици преди датата , на която е извършена реализацията и е задържан първия обвиняем, тези данни са били предоставени на сайта Бивол, като данни за това се съдържат и в свидетелските показания, не само в експертните справки, т.е. от анализа на компютърните конфигурации може да се направи, има такива данни, че са изпратени на собственика на Бивол и се съдържат данни, че е имало скрит чат през "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на Биволъ...."

Това е заявено от наблюдаващата делото прокурорка Евгения Станкова. Без излишни обяснения - изявлението на Станкова е абсолютно неверно и клеветническо.

1. Аз съм собственикът на Биволъ и НИКОГА не съм се познавал, нито с Иван Тодоров, Кристиян Бойков, нито с някой от ТАД груп!

2. Не ползвам "Телеграм" за чатове и не съм ползвал програмата за подобни действия!

3. Не сме получавали никакви данни 2 седмици предварително. Получихме теча заедно с останалите медии на 15.07.2019 г. Не Биволъ, а 2 телевизии приближени до властта публикуваха паролите за достъп открито, т.е. дадоха личните данни неограничено на обществено достяние. Биволъ такова нещо не е правил. Всичко, което публикуваме, отговаря на законите и журналистическия Кодекс. Ако има консумирано престъпление - то това е именно в тези репортажи! Тях СП за нещо търси ли им сметка!?

Биволъ иска ясно да заяви, че течът на информацията за над 5 млн.български граждани от НАП е ПО ВИНА НА самата институция. Без значение дали на един или повече служители, на системите им за сигурност или лош контрол! НАП е главният виновник, а определени лица може да са се възползвали, но именно използвайки лошата сигурност на държавната институция. Някой ще носи ли политическа и институционална отговорност от самия НАП за това? И защо няма привлечени и разследвани служители от агенцията за причините довели до източването на базата им с данни!? Ами ако въпросният "теч" е направен контролирано и в съучастие на хора от властта? И се използва за "удари" срещу Биволъ и други таргетирани като неудобни свободни субекти..!?

Биволъ поставя няколко въпроса на вниманието на аудиторията: 

- Случайно ли е, че хед-офисът на "ТАД груп" е в Есте комплекс, същата сграда, в която живее Министърът на финансите Владислав Горанов? Без да плаща наем в апартамент на бизнесмена Иван Сариев, негов Кръстник? Както е известно именно в тази сграда са най-скъпите жилища и офис помещения в цяла София. 

- Извършвала ли е ТАД груп работа по поддръжка сигурността на НАП или нейни подразделения? С кои други държавни институции фирмата е имала договорни отношения за киберсигурност? Собственикът на компанията сам е заявил, че екипът му работи за "сигурността и на частни и на държавни институции и работят за сигурността на държавата, а не срещу нея".

- Какъв интерес има една прогресираща и работеща добре с държавата компания, да пуска някакъв теч в мрежата и така сама да се самоубива, без да има никаква причина за това?

- Иван Тодоров е уважаван и признат бизнесмен, който е бил лице на корицата на известното бизнес списание "Мениджър". Списанието е собственост на бивш бизнес ортак на същия Иван Сариев, Кръстник на Горанов, в чийто апартамент живее Владислав Горанов.

Без да правим никакви внушения, изброяваме само чисти и голи факти, които навеждат на силни фрустрации за евентуално участие и инспириране на изтичането на базата данни от НАП.

Биволъ нееднократно е съдействал на държавни институции за открити в техните сървъри пробойни за злоупотреба с лични данни. Такива са КЗЛД и Търговския регистър. От Комисията и CERT Bulgaria - Националният Център за Действие при Инциденти в Информационната Сигурност имаме получени благодарствени писма за оказаната помощ и съдействие.

Биволъ има информацията, че достъпът до сървърите на НАП е бил направен още преди повече от.... 2 г. и тогава е била вероятно източена и базата с данни. Източването едва ли е било еднократно, а е възможно да е актуализирано периодически. Възниква въпросът:

#КОЙ пуска в обръщение до медиите неконтролируемо съдържание до фискалните данни на българските граждани точно сега, т.е. 2 г. след като е бил "хакнат" сървърът на НАП и ЗАЩО??

На всички тези въпроси трябва да отговаря Специализираната прокурватура и ДАНС и специално наблюдаващата Евгения Станкова, а не да прави словоблудствени манипулативни внушения по подразбиране срещу Биволъ!

Възнамерявам да заведа дело за клевета срещу Евгения Станкова, независимо и точно защото е специализиран прокурор, тя не може да си позволи безкритични публични изявления, които НЕ отговарят на истината, но създават огромен обществен резонанс и силно дискредитират и без това отрицателния публичен рейтинг на българската прокуратура!

Постоянните и агресивни опити да се набеди именно Биволъ от страна на Иван Гешев и сега СП - са зловещ симптом за тенденциозно и целенасочено внушение от отговорните институции и вменяване на несъществуваща вина, с цел вероятно репресивно унищожение на медията ни по политически и криминални интереси!

Остро алармираме българската и международна общност за развихрилото се сталинистко правораздаване в България, за смазване на всеки свободен и независим глас в страната. Безкритичното и безпардонно поведение на Прокуратурата е пагубен пример за надигащата се престъпна репресивна властова диктатура в България, която има аналог единствено с кървавите години след 9.09.1944 г.