БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Щурман и снайперист дебнат за хакери в НАП

съобщи news.bg. Той настоя за оставка на всички виновни, които "ни направили за срам пред цялата Европа".

Според него в НАП има кадрови проблем. В структурите в агенцията, които отговарят за информационната сигурност, повечето кадри нямал нищо общо с информатика и математика. Имало учители, специалисти по хранително- вкусови технологии и други. Среднист със спортна стрелба също бил назначен в НАП.

Назначен е и щурман-насочвач. Каквото и да стане сървърът е гарантиран, иронизира червеният депутат.

НАП не следва да носи отговорност за настъпилите вредоносни последици след атаката срещу системата ни, според шефката на НАП Галя Димитрова.

В Народното събрание Димитрова обясни, че са взети допълнителни мерки за защита сайта на агенцията. Към момента продължават атаките, каза тя.

Внедряват се системи и процеси за централизирано наблюдение. Има 24 часов мониторинг на критичните системи на приходната администрация. Преконфигурирани са връзките за свързаност на сървърите. Според нея е увеличено нивото на информационна сигурност. Над 130 услуги предлага НАП, като се изпълняват изискванията за мрежова сигурност.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че ВАС признава правото на дела срещу НАП за личните данни. 

Припомняме, че че ВАС трябваше да реши къде да се гледа делото за нанесени вреди от Националната агенция за приходите във връзка с изтеклите лични данни.

Първото дело в Административния съд в Добрич е по иск на гражданин от Каварна в размер на 1000 лева за нанесени неимуществени щети като част от колективния иск, заведен от 157 души.