Нашите държавници не са вдигали ръка в хитлеристки поздрав като вашата кралица

ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ МЕ Е СРАМ?

Така е озаглавила позицията си, пуликувана във фейсбук по повод расисткия скандал на мача България – Англия, Елена Гунчева.

Пловдивската адвокатка се слави с острия си език и точни думи, които винаги попадат в целта.

Публикуваме позиция й без редакторска намеса:

ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ МЕ Е СРАМ?

Днес всички в България си посипват главите с пепел и се обясняват защо петима души имали уж расистки прояви на мача с Англия. Само че да погледнем реално на нещата:

Мачовете по принцип са места, където хората да изразят и емоциите си, да си повикат от душа. Присъствала съм на мачове между Ботев и Локото в Пловдив и мисля, че крясъците бяха на много по-високо ниво от тези на вчерашния мач.

Сега, че някои нови англичани са много тънкообидни, не е наш проблем. Това не е расизъм. Като ги е страх от мечки, да не ходят в гората. Значи могат да наричат съдията „п-т“, могат да пожелават майките на всички, ама на тях нищо не може да се каже. Хайде малко по-демократично.

Петима човека не означава цял народ и държава. Това, че полицията не отиде веднага да ги натръшка и да ги изведе, е проблем, наистина. Но никакви изводи не могат да се извадят.

Истината е, че англичаните ни презират. Винаги в политиката са били срещу България. Да си спомним бомбардировките над София, думите на Чърчил, че София трябва да бъде изравнена със земята, а на мястото й да се садят картофи.

Империята, поробила толкова много народи, обезкръвила и избила огромна част от населението на Индия чрез зверства и глад, си позволява да ни търси сметка на нас. Откъде накъде, бе? Ние не сме продавали роби. Ние не сме поробвали други държави, за да се възползваме от природните им богатства и да унищожим народа им. Ние не сме избивали жени и деца. Ние не сме убили над два милиона души с глад, както вие го направихте в Бенгал. Ние не сме започвали войни. Ние не сме имали пазари за роби. Нашите държавници не са вдигали ръка в хитлеристки поздрав като вашата кралица.

Наричате ни животни. Да, ние сме лъвове. Макар и в момента да сме ранени и изтощени. Но ще се изправим. А вие погледнете себе си. С кръвта на народите, полепнала по вас. С кървавите пари, с които се правите на велика империя. С богатствата, окрадени от цял свят.

Вие не сте достойни да ни търсите сметка. Взехте си победата. Махайте се! Ние сме българи! Не животни!

Елена Гунчева

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови