БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

В Помориe: Най-старото вино в света и танцуващи кални вани 

Разбира се, гърците и кипърците ще ви посочат други дестинации с подобни претенции и никога няма да признаят, че нашите предци – траките са ги научили на този занаят. Не е случайно, че от тях елините са взели, да не кажем – откраднали, и бога, който покровителства виното и тържествата Дионис. 

Виненият е един от туровете, на който можете да посветите часове, ако решите да посветите патриотичен уикенд през циганското лято на този град, който остава в сянката на близкия Несебър. 

Няма да повярвате, но векове наред и до преди сто години Поморие е по-богат град от разположения на десетина километра на север днешен център на нескончаемата туристическа агломерация между Равда и Елените, където има стотици хиляди легла за туристи. 

Достатъчно доказателство е фактът, че за него е именно най-голямата битка на великия ни и първи цар Симеон, а срещу него излиза не друг, а самият византийски император. 

Днес до реката Ахелой, където се провежда легендарната им битка има големи ваканционни клубове, като в един от тях притежават апартаменти много от най-големите руски звезди – от Алла Пугачова, чийто внук Никита идва на ваканции с гаджето си, през Надежда Бабкина, Борис Мойсеев, Лолита и довелия ги по тези места Филип Киркоров, който е роден във Варна, но е народен артист в Москва и Киев. 

Но нека да се върнем в Поморие. Защо се объркват нещата и градът обеднява? Може би е съвпадение, но най-вероятно, защото в края на 19-и и най-вече през първите 20 години на двадесетия век българското малцинство се изравнява по брой с гръцкото мнозинство, което е населявало Анхиало от далечното време на колонизацията преди 2500 г.

Нашите обаче не се шегуват – стига се дори до опожаряване на гръцката махала, където са натикани местните. Много от елинизираните поморийци избягват в историческата си родина и днес в съседната държава има 3 селища, кръстени Неа Анхиало или Ново Поморие – те са край Солун и Волос. 

Именно тази драма заварва Яворов и като поетична душа мечтае да помири етносите като пише любовни стихове за красива гъркиня. Сега великият майстор на словото, работил в тукашната поща и неговата Калиопа са символи на града. На него са кръстени скали, вила и какво ли не. 

Други брандове на града са морето и калта. Звучи и мирише зле, но ваните и масажът на лицето с лепкавата слуз и мърсотия се оказват невероятно полезни, макар тя с часове да оставя лек мирис върху кожата. 

В балнеохотела между калното езеро и плажа е още по-забавно, защото лековитата маса се сипва направо от блатото, а после ваната ви се разклаща в своеобразен танц. Такова удоволствие не се предлага никъде у нас, както до неотдавна и други екстри бяха специалитет на Поморие – например солено джакузи. 

Интересна екскурзия от града е разходката до единствения действащ манастир на цялото крайбрежие на нашето море. Той е основан при лековит извор. 

Според местните легенди и митове османлийски бей, потопил се във водата, се излекувал. И не само това, но заради изцелението повярвал в нашия Бог и се прекръстил Георги. Именно той основал манастира в най-тъмните векове на робството. 

И още един пример за толератността, с която е напоен въздухът и земята на Поморие – след Балканската война местните гърци, българи и турци, воювали едни срещу други в нея настаняват там бежанци от конфликта. Интересен е и музеят с църковна утвар и уникални носии.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови