БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Международно признание: Най-хубавите вина са в Сакар

Още по-тънките спецове по благородните напитки го сравняват с времето по крайбрежието на Рона, където се ражда може би най-хубавото грозде в света. 

Сакарското не му отстъпва, понеже слънцето го грее над 2000 часа годишно, което е рекорд за страната. А пък френските сортове виреят като у дома си, понеже тероарът, както го наричат винарите, а според тях той често е по-важен от сорта, е фамозен. 

Освен вино, туристите има много какво да видят в района. Мнозина са привличани от нестинарските танци, но местните играят с огъня не само в краката си, но и танцуват с него в ръцете си, което също е сензационно за гледане. 

Едва ли на много места у нас можете да зърнете, да вдъхнете и да си наберете естествено растящия жасмин или по-често срещаните бадеми. Или да се порадвате на полета на царския орел, който е световна рядкост. А гнезди по тези места. Фаталното число 13 е белязало броя на винарните в Сакар. 

Най-южната за цяла България е в Стамболово, чието мерло през 90-те години бе почетното вино на премиерските трапези, а и до днес се смята за едно от най-добрите у нас. От френските сортове в Сакар много добре вирее и Сира. Има и по-редки като белия Вионие. Даже сорт от новия свят като Малбек се връзва чудесно в този плодороден край. 

В самото сърце на Сакар е вероятно най-популярната в момента винарна в България „Катаржина”, която се познава отдалеч по рисуваните разноцветни бъчви, пръснати в грижливо окосената трева между лозята и къщата на имението на 7 км от митничарския Свиленград. 

Канелените почви под средиземноморското слънце в граничната зона с Гърция дават изумителен плод. Гроздето от Бялата пръст, както местните хора наричат тази специфична зона, се бере ръчно, а после ферментира във френски дъбови бъчви. 

Получава се както фантастичен типично български Мавруд, така и Мускат Отонел, Мерло, Каберне, Сира, Траминер, Шардоне, розе от Малбек и Краминер. Виното от избата има 278 златни и сребърни медала за 10 години: от Сан Франциско, през Нойщадт в Германия и Брюксел в Белгия до китайския Шанхай, където се сервира даже в „Риц – Карлтън”. 

Така славата на едно от селата, където се ражда – Мезек, е станала международна. А у нас всеки знае и имeната на другите изби в района като „Тера Тангра”, „Телиш/Кастра Рубра” или „Вила Любимец”.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови