Добромир Ганев: Как да изберем брокер /видео/

Добромир Ганев е професионалист с многогодишен управленски опит в индустрията за недвижими имоти. Квалифициран в преговори, бизнес развитие, бизнес планиране, продажби, управление на активи.

Икономист, предприемач, лектор, ментор. Има магистърска степен по специалност "Икономика на индустрията" от Икономически университет - Варна.

Редовен докторант към Икономически университет - Варна с професионално направление "Икономика, строителство и недвижима собственост". Специализира Международна търговия и бизнес развитие към Института за спезиализации към Land O Lakes-Mineapolis-St.Paul-USA..

През 1993 г. година основава компанията за недвижими имоти ФОРОС. Добромир Ганев е председател на УС на Национално Сдружение Недвижими Имоти, а от 2012 до 2018 г. е заместник-председател на Сдружението. Член е на Българската макроикономическа асоциация. Той е учредител и член на УС на Асоциацията на франчайзите в България, както и учредител на Национална асоциация за защита на потребителите.

Член е на Управителния съвет на Варненската търговско-индустриална камара два мандата. Създател е на Лайънс клуб Варна, част от Lions International.

В началото на месеца Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) публикува наръчника „Как да изберем агенция за недвижими имоти и брокер“? 

Добромир Ганев обобщава кои са най-важните препоръки, които отправяткъм потребителите?

***

Наръчникът е продължение на усилията ни и още една стъпка за постигането на по-прозрачен пазар и пресичане на лоши практики чрез информирания избор на самите потребители. Те имат своята сериозна отговорност, когато излизат на пазара на недвижими имоти, тъй като чрез избора си могат да подпомогнат изчистването на бранша от лоши практики и непрофесионално работещи компании. 

В наръчника даваме информация за най-важните критерии и методи за избор на компания за недвижими имоти, а в края сме посочили и някои въпроси, които трябва да бъдат зададени на брокера или компанията, която ще представлява потребителите в сложния процес на покупко-продажба на имот.

Първият критерий, който сме посочили в наръчника, е компанията да е член на НСНИ, не защото ние го издаваме, а защото членуващите в сдружението компании са единствените на пазара, подложени на някакъв вид контрол. В нашия бранш няма никаква регулация и изисквания към предоставящите посреднически услуги компании, както и към квалификациите, знанията и уменията на брокерите на недвижими имоти. 

Затова сме заложили като важен критерий компанията да е член на НСНИ, тъй като ние сме подписали Етичен кодекс с много тежки професионални стандарти в него, включително десетте стандарта на Международната етична коалиция, на която Сдружението е член.

Другите критерии са свързани с опита на компанията, уменията, сертификатите и професионалните квалификации, които имат служителите й, казусите, които са решавали през годините. Когато говорим за опит, трябва да кажем, че има млади компании, които обаче са изградени от професионалисти с дългогодишен опит, така че тук трябва да се вземе предвид не само кога е създадена компанията, а какъв е опитът на екипа като цяло.

Другият важен критерий е какви практики използва компанията. Добре е потребителят да проучи дали има оплаквания от нея, дали те са обективни или субективни. Препоръчваме също така да проучи какви договори използва компанията, защото един от големите проблеми е свързан точно с несправедливите клаузи в някои от договорите, предоставяни от различните компании на пазара.

В наръчника са включени и още десетина критерия, които са важни при избора на компания. Постарахме се да бъдем максимално подробни, за да сме полезни на потребителите.

Ние като гилдия уважаваме избора на всеки собственик на имот дали да работи самостоятелно на имотния пазар или да намери свой партньор. В наръчника сме отделили място и на двата вида взаимоотношения – от една страна стандартния договор без особени ангажименти на страните, а от друга, договор с изключително представителство. Договорът за изключително представителтвоо е крайната фаза във взаимоотношенията между брокера и потребителя, а за да се стигне до него, агентът трябва да е спечелил доверието на своя клиент.

Най-добрата практика, която се използва на развитите пазари, е именно сключването на договор с по-високо ниво на ангажимент от двете страни. Изключителното представителство предполага да дадете изключително право на дадена компания да представлява интересите ви на съответния пазар. В същото време обаче и ангажиментите на личнияброкер, който ще работи с вас, са значително по-сериозни и той е много по-ангажиран в целия сложен процес на покупка или продажба на имот.

***

Предложение от Дом Инфо ООД - елате на виртуален оглед - видео и 360-градусови панорами!

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

 

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови