Димитър Бойчев (ГЕРБ): С гласуваните промени в Закона за енергетиката ще се постигне оптимизация на работата в сектора

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

„С приетите днес промени в Закона за енергетиката се поема в нова посока за сектора, а необходимостта от тях беше наложителна за страната ни.

Първият важен момент е, че ДКЕВР вече ще бъде Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това означава, че членовете на регулатора няма да се избират както досега от Министерски съвет, а от парламента. Самата комисия ще бъде съставена от 9 членове, разделена на две подкомисии, като едната ще се занимава с проблемите в енергетиката, а другата – с тези в сектор "Водоснабдяване и канализация“. Предложенията за избор на председател и на членове на комисията се правят от народни представители и от парламентарните групи “. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас и член на парламентарната комисия по енергетика Димитър Бойчев след приетите днес на второ четене в пленарна зала промени в Закона за енергетиката. 

По думите на бургаския депутат новите моменти в Закона ще доведат до по-голяма прозрачност в работата на КЕВР, а взетите от нея решения ще придобият публичен характер. „Нов момент е, че Комисията ще публикува на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия и на В и К операторите за утвърждаване на цени заедно с всички изходни данни, протоколите от проведени открити заседания и обществени обсъждания, решенията на комисията, включително начина, по който са гласували членовете на комисията, приетите нормативни актове, правила, методики и указания. Една от най-сериозните критики досега беше именно в тази посока-липсата на прозрачност и взимане на решения на закрити врати. Предвижда се ограничаване на закритите заседания на специализираните състави на комисията единствено до случаите, когато се оповестява защитена по закон информация. Във всички останали случаи заседанията на специализираните състави ще бъдат открити. Също така предложенията и професионалните биографии на кандидатите за двата състава на комисиите ще се публикуват на интернет страницата на НС“, заяви  Димитър Бойчев. 

Народният представител коментира и че е предвидено отпадане на преференциалните цени за енергията от възобновяеми източници. 

„Новият законопроект е съобразен напълно с изискванията на ЕК. Неговата основна цел е подобряване на енергийното регулиране, извършвано понастоящем  от (ДКЕВР), както и осигуряване на по-голяма самостоятелност по отношение на организацията на работа и определяне на необходимите финансови елементи за ефективно осъществяване на регулаторните цели. Ново е и приетото предложение Агенцията за държавен и финансов контрол да има право да прави проверка на всички енергийни предприятия, които работят на регулирания пазар и с преференциални цени с мощност на 1 MW“, коментира народният представител от ГЕРБ.

С промените ще се повишат изискванията към членовете на комисията- увеличаване от 3 на 5 години професионален опит за всички участници в нея. В тази връзка се премахва изричното изискване в състава на комисията да има поне по един икономист и юрист. „Разностранната специализация на членовете на комисията би било плюс в нейната работа, но ще остави възможността на НС да прецени това при избора на членове на комисията, разглеждайки качества на всеки един кандидат. Всяка една политическа партия ще може да дава своите предложения за членове на комисията, което също е предпоставка за прозрачност на работата й“, допълни Димитър Бойчев. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови