25 октомври е датата за местните избори

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Референдум и избори в една дата, настоява президентът

 

До дни ще бъде ясна датата за провеждане на местните избори. Заедно с тях по всяка вероятност ще се проведе и референдум, свързан с изборните правила - задължително гласуване, електронно гласуване и мажоритарен елемент.

Това каза пред журналисти от националните медии президентът Росен Плевнелиев."Работим изключително интензивно заедно с парламента и търсим най-доброто решение за

провеждане както на местни избори, така и на референдум при формулата 2 в 1",каза Плевнелиев.

На въпрос дали 25 октомври е възможна дата Плевнелиев отговори, че това е "много вероятна дата",но все още продължават разговорите с парламентарно представените политически сили. "Аз съм системен играч, искам заедно с тях да намерим най-доброто решение", каза Плевнелиев.

"Виждам широко политическо съгласие за провеждане на национално допитване - това ме въодушевява, това ме радва и планирам буквално в следващите часове да приключим преговорите с парламентарно представените политически сили, а в рамките на дни да направя и обръщение към народа, в което да се обърна към суверена с ясна дата за избори и ясни въпроси за референдум", съобщи президентът.

Той посочи, че сред партиите има различни тематични коалиции относно въпросите за референдума -някои подкрепят задължителното гласуване, други - електронно, а трети са за мажоритарен елемент.

"Убеден съм, че ще намерим правилната формула, така че този референдум, заедно с местните избори да бъде успешен и директната демокрация да получи подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови да го питат, да чуят, а след това да действат", каза Плевнелиев.

Президентът информира, че по отношение датата за провеждане на изборите има широко съгласие. 

"Преговаряме с всички политически сили. Работна група от президентството е постоянно в парламента, много е вероятно да постигнем пълен консенсус за провеждане на изборите. Имам конституционното право и мога да посоча дата, но искам да го направя заедно с парламентарно представените политически сили в дата, която е удобна за всички", подчерта той.

Запитан дали Централната избирателна комисия и всички административни органи, които се занимават с организацията на изборите, ще могат да поемат организацията и на референдум Плевнелиев отвърна: "Убеден съм. Вярвам, че когато имаме честен подход, както към народа, така и към институциите, те имат достатъчно време да се подготвят."

По отношение на темите за въпросите за референдума Плевнелиев каза, че те няма да бъдат изненада.

"Не само аз и много политически партии, но и българският народ застана зад трите въпроса, които бяха формулирани и за съжаление идеята за национално допитване бе отхвърлена от 42-ото Народното събрание. Убеден съм, че формулирането на въпросите тогава отговаряше и на желанието на народа - мажоритарен елемент, задължително гласуване и съответно дистанционно гласуване в различните му форми, включително и по интернет", каза Плевнелиев.

По думите му, тези въпроси са изключително актуални и трябва да намерят своята реализация.

"Въпрос е на последно доуточняване на точките, на запетайките, за да бъда коректен към политическите партии и към народа и да намерим най-добрата формулировка. Това, което подготвям е изключително близо до това, което подготвихме още преди година и половина", завърши той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови