Новата визия на Порт Бургас: Амфитеатър, 95-метрови кули-близнаци или гигантско виенско колело

Вижте трите класирани проекта на водещи архитектурни студия /снимки, визуализации/

Силуетът на Бургас ще бъде променен с нов проект, който ще бъде реализиран в най-скоро време, научи meduzata.com.

Дали новата визия на Порт Бургас ще включва 95-метрови кули-близнаци, представляващи зимни градини, дали ще бъде амфитеатър или пък гигантско виенско колело, предстои да разберем.

Част от пристанище Бургас – Изток ще бъде превърната в свободна зона за публични дейности, а в конкурса за проект се включиха водещи водещи архитектурни студия от страната.

С тази реконструкция Бургас ще се приобщи към водещите европейски градове, превърнали част от старите си пристанища в атрактивни зони за гражданите си и туристите.

Представяме ви класираните на първите три места проекти в проведения конкурс за „Свободна зона за публични дейности в тила на 7-9 км” на пристанище Бургас

Класиран на първо място – Архитектурно студио Вамос

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Основен композиционен център на настоящата разработка е пресечната точка на пешеходния подход откъм ул. „Александровска” и кейовата стена. На това място се разполага основното площадно пространство.

Силуетът на цялатa концепция се обогатява и завършва от вертикален акцент – метален шпил, разположен на най-високото място на повдигнатия площад. 

Основните функционални групи зони са както следва:

Първа функционална група - обществено-обслужваща зона:

В тази зона е разположено основното площадно пространство, което със своята овална форма е отворено в южна посока към яхтеното пристанище.

В центъра на композицията е предвидено кръгло площадно пространство с понижена височина над водната повърхност. 

В така получения вертикален обем "хълм" се предвижда изграждане на открит амфитеатър.

Предвидените заведения са функционално разделени на три зони – напълно открито пространство с разполагане на маси „на първа линия до морето” в рамките на площада, полуоткрита зона на постоянна сянка под конзолно излизащите алеи на горно ниво и трета напълно покрита зона с възможност за затваряне и климатизация, която се използва целогодишно.

Втора функционална група - публични събития: 

Зоните за публични събития, предвидени в проекта, са ситуирани амфитеатрално, така че да предоставят атрактивни, удобни и допълнени с ниска зеленина пространства за обществени и културни събития. . 

Трета функционална група – зона за отдих-градина:

Тази зона обхваща цялата разработвана територия, като целта й е да обвързва и обогатява пространство, създавайки усещане за връзка с природата. 

Класиран на второ място – Архитектурна агенция Братя Кадинови

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

„Зелените порти на Бургас“ са структурирани  от две кули – зимни градини    Суша и Вода

Пешеходците достигат до богато озеленен площад – еспланада, който е 

частично покрит с вълнообразна пергола, позволяваща разнообразни  функции и събития на брега на  морето -  музикални, танцови и театрални спектакли, временни търговски базари, изложби и др. 

,,Зелените порти на Бургас“ се формират от платформа – градина, там горе, свързваща двете кули в небето - ,,Seaview of Burgas’’. 

„Висящата градина“ над пристанището е с гледка  към морето и града и събира  ценни представители на флората от морския бряг и региона  върху площ от около 1 500 м2

Двете зимни градини-кули - „Суша „ и „Вода“ достигат до 95 м, но не повече. Във всяка от тях могат да бъдат  разположени по  вертикала – публични пространства, панорамни асансьори, търговски обекти ,офиси , ресторанти , конферентни зали и др.

Непосредствено под еспланадата на кея и двете кули-порти - е разположена достъпната за всички нова покрита градска зала – „Агора‘‘ на Бургас. Едната и страна – тази към морето е голям морски Аквариум. 

На кота -6,00 м (минус шест метра) - под еспланадата – морски кей е разположен обществено-търговски център – с площ от около 13 000 м2 

Предвижда се създаването на плаващ открит  амфитеатър /за спектакли, концерти на открито  и др./,който би могъл да бъде придвижван по вода в рамките  на пристанищната зона 

Класиран на трето място - Институт по градско планиране

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Зоната на тила на к.м. 7-9 е разработена като първи етап за градски площад с галерия за модерно изкуство, заведения и открит амфитеатър. 

Площадът е предвиден на кота 7.00 м или 3.75 м над нивото на гаровия площад и 5.00 м. над нивото на кейовите стени. 

От така разработения площад се осигурява перфектна гледка към останалата част от публичната зона и пристанището. Целият площад е на конструкция като на нивото на кейовата стена е предвиден покрит паркинг за 280 автомобила. 

Предвидена е и улица, частично покрита с конзола от юг на паркинга. 

Кейовите места от 7 до 13 се предвиждат за луксозни яхти от 15 до 35 м., които в бъдеще ще са част от атракцията на площада и хотела. Пред хотела се предлага да се издигне статуя на Св. Николай Чудотворец – покровител на Бургас.

Предлага се втори етап на зоната да се развие на изток от новия площад като сградата на столовата и контролната кула се преустрои на младежки дом с дискотека и скейт парк, а на мястото на тютюневите складове да се обособи открито пространство, което да се ползва за преместваеми атракции (тип „лунапарк“) и за големи концерти на открито. 

Предлага се и поставянето на виенско колело с височина 80 м., от което може да се види панорамата на целия град, пристанището и Бургаския залив.

Текст: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови