The Burgas Eye или ще има ли лондонска следа на Порт Бургас /снимки/

Както вече съобщи meduzata.com - силуетът на Бургас ще бъде променен с нов проект, който ще бъде реализиран в най-скоро време.

Дали новата визия на Порт Бургас ще включва 95-метрови кули-близнаци, представляващи зимни градини, дали ще бъде амфитеатър или пък гигантско виенско колело, предстои да разберем.

Част от пристанище Бургас – Изток ще бъде превърната в свободна зона за публични дейности, а в конкурса за проект се включиха водещи водещи архитектурни студия от страната.

Ще ви представим по отделно класираните на първите три места проекти в проведения конкурс за „Свободна зона за публични дейности в тила на 7-9 км” на пристанище Бургас.

На трето място е проектът на Институт по градско планиране, който включва гигантско виенско колело с височина 80 метра.

Дали ще имаме The Burgas Eye подобно на The London Eye* все още не се знае.

Авторите разработват както указаната в заданието зона на тила на 7-9 корабно място, така и свързаното с тази зона развитие на територията на имоти ПИ 07079.618.1083 и ПИ 07079.618.1084, които се предвиждат за втори и трети етап.

Зоната на тила на к.м. 7-9 е разработена като първи етап за градски площад с галерия за модерно изкуство, заведения и открит амфитеатър. 

Площадът е предвиден на кота 7.00 м. или 3.75 м. над нивото на гаровия площад и 5.00 м. над нивото на кейовите стени. Достъпът до площада се осъществява с рампа, с наклон 4,8% и ширина 16 м. 

От така разработения площад се осигурява перфектна гледка към останалата част от публичната зона и пристанището. 

Целият площад е на конструкция като на нивото на кейовата стена е предвиден покрит паркинг за 280 автомобила. 

Предвидена е и улица, частично покрита с конзола от юг на паркинга, която осигурява връзка с бъдещия трети етап на развитие (к.м. 10-13) на океанариум и конферентен хотел. 

Пешеходната връзка с третия етап се осъществява на котата на площада (+7.00 м.). 

Кейовите места от 7 до 13 се предвиждат за луксозни яхти от 15 до 35 м., които в бъдеще ще са част от атракцията на площада и хотела. Пред хотела се предлага да се издигне статуя на Св. Николай Чудотворец – покровител на Бургас.

Проектантите предлагат вторият етап на зоната да се развие на изток от новия площад като сградата на столовата и контролната кула се преустрои на младежки дом с дискотека и скейт парк, а на мястото на тютюневите складове да се обособи открито пространство, което да се ползва за преместваеми атракции (тип „лунапарк“) и за големи концерти на открито. 

Предлагат и поставянето на виенско колело с височина 80 метра, от което може да се види панорамата на целия град, пристанището и Бургаския залив.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПРЕДСТАВЯНЕТО И НА ДРУГИТЕ ДВА ПРОЕКТА!

* Лондонското око (The London Eye) или известното още като Колелото на хилядолетието (Millennium Wheel) е най-голямото виенско колело в Европа и една от най-популярните туристически атракции във Великобритания.

Посещава се годишно от над 3 милиона души.

Построено е през 1999 г., и до 2006 г. е било най-високото виенско колела в света – 135 м.

Разположено е на западният край на Юбилейните градини (Jubilee Gardens), на южния бряг на река Темза, пред County Hall, между моста Уестминстър и Хангърфорд Bridge.

Лондонското око има 32 подобни на яйце капсули за пътниците, със седалки и климатици. Всяка капсула тежи по 10 тона и може да побере 25 души. Интересното при него е, че можете да се разхождате свободно в капсулата, и да наблюдавате заобикалящия ви пейзаж, въпреки, че са осигурени и места за сядане.

Рамката на окото се крепи от обтегнати стоманени въжета, наподобяващи спици на колело.

Текст: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови