Кули близнаци с висящи градини – новата визия на Порт Бургас?

Както вече съобщи meduzata.com - силуетът на Бургас ще бъде променен с нов проект, който ще бъде реализиран в най-скоро време.

Дали новата визия на Порт Бургас ще включва 95-метрови кули-близнаци, представляващи зимни градини, дали ще бъде амфитеатър или пък гигантско виенско колело, предстои да разберем.

Част от пристанище Бургас – Изток ще бъде превърната в свободна зона за публични дейности, а в конкурса за проект се включиха водещи водещи архитектурни студия от страната.

Ще ви представим по отделно класираните на първите три места проекти в проведения конкурс за „Свободна зона за публични дейности в тила на 7-9 км” на пристанище Бургас.

Съчетание от кули близнаци и висящи градини е класираният на второ място проект, който е на архитектурна агенция Братя Кадинови и се нарича „Зелените порти на Бургас“.

Визуализацията ни препраща от една страна към разрушените вече Twin towers* в Южен Манхатън, Ню Йорк, а от друга – към висящите градини на Семирамида във Вавилон*.

„Зелените порти на Бургас“ са структурирани  от две кули – зимни градини    „Суша“ и „Вода“.

Пешеходците достигат до богато озеленен площад – еспланада, който е частично покрит с вълнообразна пергола, позволяваща разнообразни  функции и събития на брега на  морето -  музикални, танцови и театрални спектакли, временни търговски базари, изложби и др. 

,,Зелените порти на Бургас“ се формират от платформа – градина, там горе, свързваща двете кули в небето - ,,Seaview of Burgas’’. 

„Висящата градина“ над пристанището е с гледка  към морето и града и събира  ценни представители на флората от морския бряг и региона  върху площ от около 1 500 м2

Двете зимни градини-кули - „Суша“ и „Вода“ достигат до 95 м, но не повече. Във всяка от тях могат да бъдат  разположени по  вертикала – публични пространства, панорамни асансьори, търговски обекти ,офиси , ресторанти , конферентни зали и др.

Зелени атриуми преминават през обемите  на кулите  и отвеждат най-горе, където са разположени панорамни зали , музей на морето, флота и др.

o    На кота -6,00  м. (минус шест метра) – непосредствено под еспланадата на кея и двете кули-порти - е разположена достъпната за всички нова покрита градска зала – Агора на Бургас. 

Едната ѝ страна – тази към морето е голям морски Аквариум. Това публично пространство може да се  осветява и от светлинни отвори между равнината на морската вода и кея отгоре.

o    На кота -6,00 м (минус шест метра) - под ‘‘еспланадата – морски кей‘‘ е разположен обществено-търговски център – с площ от около 13 000 м2 Той се осветява и вентилира естествено чрез открити богато озеленени patio-градини-дворове, в които е посадена   едроразмерна растителност

o    Двете кули (зимни градини) преминават през нивото на площада и свързват полуподземните обществени търговски пространства с еспланадата и оттам през зелените атриуми във височина към градината ,,Seaview’’ 

o    Предвижда се създаването на плаващ открит  амфитеатър  /за спектакли, концерти на открито и др. /който би могъл да бъде придвижван по вода в рамките  на пристанищната зона. Достъпът до амфитеатъра може да се осъществява с подвижен мостик непосредствено от площадното пространство или Агората.

o    Морският кей площад-еспланада запазва характера на пристанището и експонира  в пространството  на променадата съществуващите пристанищни  силози, кранове и др. и дава възможност за създаване на галерия за Съвременно изкуство на открито. Това би поставило Бургас на картата на новия  световен културен туризъм. 

o    Достъпът на посетители с автомобили е  решен с помощта на полуподземни и  подземни  паркинг-гаражи. 

Тяхното  изграждане се предвижда  поетапно в зоната под  съществуващия паркинг плац на автогарата и в зоната между градината пред  ЖП гара и сградата на Митницата. За оперативното обслужване на площадното пространство и необходимия достъп за инвалиди и др, е предвиден контролиран наземен, озеленен, открит паркинг в зоната на север до автогарата.

КЛАСИРАНИЯ НА ТРЕТО МЯСТО ВИЖТЕ ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПРЕДСТАВЯНЕТО И НА ПОСЛЕДНИЯ ПРОЕКТ!

* Световният търговски център (на английски: World Trade Center) е архитектурен комплекс от 7 сгради на площ от 65 декара, като част от него са били забележителните Twin towers („Кули близнаци“) в Южен Манхатън, Ню Йорк, САЩ. 

Комплексът е отворен през 4 април 1973 и е разрушен през 2001, след терористичните атаки от 11 септември.

Строителството му започва на 18 януари 1964 г. и приключва през 1966 г., а е открит през 1973 г. 

В основата му са два четириъгълни корпуса-близнаци (южен и северен; наречени Кулите близнаци), северната кула беше висока 417 m, а южната – 415 m. Върху покривите им имаше площадки за хеликоптери. Всяка от двете кули имаше по 110 етажа и общо 104 асансьора.

* Висящите градини на Семирамида, са едно от Седемте чудеса на света. Вероятно са били построени във Вавилон, който се е намирал на територията на днешен Ирак.

Повечето сведения сочат, че са построени около 575 пр. Хр. от цар Навуходоносор II. Представляват терасирани и изкуствено напоявани градини.

В архитектурен план Висящите градини представлявали пирамида, състояща се от четири етажа – платформи върху колони с височина 50 лакътя (27,75 m).

Текст: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови