Манол Тодоров: Още 30 хил.лв. за спорт в училищата 

Да се заложат 30 хил.лв. в проектобюджет 2020 година за дофинансиране на „Училищните спортни игри“ по календара на МОН (възраст 5-12 клас) и финансиране на спортен календар на ученици от 1 до 4 клас.

Това предлага в докладна записка Манол Тодоров - общински съветник от ДБГ.

Средствата да са разпределени така:

- 10 000 лева за дофинансиране на „ученическите игри“ (ученици от 5 до 12 клас), които са организирани по календара на МОН. Средствата да бъдат ползвани за допълнителни награди на победителите в отделните възрасти, както и за покриването на разходите им по участия в националните финали;

- 20 000 лева за организиране на „ученически спортен календар“ за деца от 1 до 4 клас. Средствата да се разходват за цялостната организация и изпълнение на този спортен календар, както и за осигуряване на награди за всички участници, и най-вече за победителите в отделните възрасти.

Ето какво пише в докладната записка Манол Тодоров:

Според „Европейската асоциация за изследване на затлъстяването“ България (в частност Бургас като водещ в страната град) заема едно от челните места с често срещано наднормено тегло в детска възраст. По данни на „Световната здравна организация“ затлъстяването може да е причина за възникването на над 190 усложнения и заболявания, сред които хипертония и диабет. 

Към тази тревожна статистика трябва да добавим, че средно едно българско дете прекарва близо 26 часа пред компютър, таблет, телефон или друго подобно устройство. Това е ясен сигнал, че нашите деца водят изключително застоял начин на живот. Проблемите започват още от детските градини и се пренасят в началните учебни класове. Препоръчителната физическа активност на деца от 6 до 12 години е около 60 минути на ден. 

Огромна част от бургаските деца в тази възраст са ограничени да спортуват адекватно в часовете по физическа култура, защото голяма част от училищата на територията на община Бургас не разполагат с необходимата спортно-материална база (салони) за провеждането на качествени часове по физическа култура. Най-ощетени са децата от 1 до 4 клас, тъй като освен липса на база, за тях не се организират почти никакви извънкласни спортни мероприятия. 

През настоящата учебна година, според „Правилата за организиране и провеждане на ученически игри“ на МОН, участващите в тези игри са ученици (момчета и момичета) в следните възрастови групи: 5-7 клас, 8-10 клас, 11-12 клас. Спортовете, в които се състезават, са: футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, тенис на маса, лека атлетика, бадминтон и шахмат. 

Прави тревожно впечатление, че за поредна година децата от 1 до 4 клас са пренебрегнати и за тях няма организирани подобни ученически игри. Като добавим не толкова добрата материално-спортна база в голяма част от бургаските училища и  гореспоменатата статистика, можем да направим неоспоримо заключение, че децата на възраст от 7 до 10 години в Бургас водят застоял начин на живот, в който спортът присъства фиктивно и недостатъчно. 

В тази връзка смятам, че е неотложно Община Бургас да обърне сериозно внимание на масовия ученически спорт в класовете от 1 до 4 и да организира спортен календар за възрастите 1-2 и 3-4 клас (разпределени по този начин) в следните спортове: футбол, баскетбол, хандбал, плуване и лека атлетика. 

Организирането на подобен спортен календар за най-малките ученици ще спомогне за няколко важни неща:

- Шанс на децата за повече движение, спорт и водене на активен начин на живот;

- Допълнително социализиране на децата и възпитание за отборна и екипна работа;

- Дисциплина и уважение към спортен противник;

- Шанс за допълнителни извънкласни занимания и съревнования с ученици от други бургаски училища;

- Популяризиране на най-елитните спортове в детските среди, което неимоверно ще засили интереса на децата към тези спортове.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови