Инвестициите по Черноморието се правят при неактуална кадастрална карта

Важно е да се създаде държавна политика, за да бъдат защитавани териториите по Черноморието.

Това заявиха пред Bloomberg TV Bulgaria арх. Мартин Христов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, и проф. д-р арх. Тодор Булев.

"В България трудно свикваме с това, че строителството трябва да бъде регулирано, особено в частни имоти. Идеята на за устройството на Черноморското крайбрежие бе да създаде специализирани правила, отговарящи на териториалната специфика. Не мисля, че ограниченията са сурови“, каза Тодор Булев в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

„Предполагах, че чрез със замислената устройствена схема ще имаме обосновка на устройствените решения по цялата тази фина преходна зона между морето и брега. Такава схема нямаме", отбеляза той.

Като спорни моменти арх. Мартин Христов посочи действащите устройствени планове, заварени при влизането в сила на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и неактуалното състояние на кадастралната карта към момента.

„Кадастралната карта за последното е била актуализирана последно през 70-те и 80-те години. Черноморската линия и дюните обаче се променят постоянно. Имоти в други територии сега попадат в обсега на стометровата ивица", допълни той.

„Считам, че в тази стометрова зона от брега трябва да има главно обслужващи обекти“, посочи арх. Тодор Булев.

Работи се върху неактуална кадастрална основа и общи устройствени планове (ОУП) и когато инвеститор е закупил имот с инвестиционен потенциал, и когато се окаже, че тази територия би следвало да бъде защитена, тогава трябва да се намеси държавата и да я обяви като защитена територия и да я придобие, стана ясно в хода на разговора.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови