За съсипаните дюни на Смокиня може да има само административно наказание

То ще бъде наложено, ако не се докаже престъпление

РИОСВ-Бургас може да наложи административно наказание за разрушаването на дюни в района на къмпинг "Смокиня", край Созопол, след приключване на наказателното производство, в случай, че нарушението не представлява престъпление по Наказателния кодекс. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарния контрол, предаде БТА.

Припомняме, че в началото на годината на плажа при къмпинг "Смокиня" уникалните дюни бяха заравнени с булдозери. 

Димов посочи, че теренът попада в природна забележителност "Пясъчни дюни" в местност Каваците.

Констатираното увреждане на пясъчните дюни е в нарушение на режимите на защитените територии. За точното определяне на вида и площта на засегнатите дюни е извършено геодезично замерване на терена, допълни той.

За строителните дейности в района на къмпинг "Градина" е установено депониране на земни маси извън границите на имота и е съставен акт за административно нарушение по Закона за биологичното разнообразие.

За строителството в местност "Алепу" е констатирано, че върху плажната ивица е депонирана земна маса вследствие на срутване от строителни дейности. Издадено е предписание за отстраняване на земните маси и предписание за недопускане на ново свличане, а за установеното нарушение е съставен акт.

Министърът посочи, че в случая със строителните работи в местност "Арапя" няма констатирани нарушения.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови