БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Площадката за опасни отпадъци в Атия остава 

съобщи faragency.bg. Този път той бе в Созопол пред Общината. Вчера около 30-ина души с плакати „Искаме си чиста Атия“ се появиха пред сградата, където малко по-късно се срещнаха с новоизбрания кмет на Община Созопол Тихомир Янакиев. От него те изискаха да прегледат документите за площадката, срещу която от началото на лятото протестират.

Самият кмет им обясни, че още с встъпването си в длъжност след като положи клетва предния ден (б.а. сряда), при него са дошли 7 - 8 души от различни институции, които му казали, че трябвало да подпише документ, свързан с площадката. Той обаче им казал, че няма как да стане, тъй като още не се е запознал с документацията.

Членовете на Инициативния комитет обясниха пред кмета на Созопол, че притесненията им са свързани, че тя крие опасност за здравето на хората на Атия и че мястото й не е там. Самата площадка е опасна, защото няма канализация, а отходните води на сградите за персонала ще се се изливат в дерето под нея, твърдят хората от Инициативния комитет.

Местните се притесняват и от пожар, тъй като районът около депото е наоколо е гора. Припомниха и че при идването си на място екоминистърът Нено Димов е обяснил на жителите, че разходите по площадката са около 2 милиона лева и ако Общината не иска да реализира проекта, то да ги върне и да мести площадката, където си иска, по думите им.

Янакиев ги увери, че ще изиска да се вземат мерки и че това е ангажимент на общината.

„Аз няма да допусна там да стане пожар. Ще работим заедно с кмета на Атия, за да предотвратим това, или изтичане на отходни води, както казвате. Затова ще изискам становище от РИОСВ, с което да ни гарантират, че тази площадка не представлява опасност. Какво друго да направим? Да платим 3 милиона неустойки, които Общината няма? Господин Нено Димов е с ясната представа, че Общината е пред фалит и няма откъде да ги намерим тези милиони“, заяви той.

Новоизбраният кмет на селото – Румен Димитров, също бе на срещата и заяви, че според него може да се направи проверка на документацията, за да се види дали са спазени всички законови рамки.

Тихомир Янакиев увери членовете на Инициативния комитет, че няма да подписва нищо, тъй като има срок до 19 ноември, в който ще се възползва да се запознае с детайлите по проекта. Протестиращите му казаха, че за тях е важно да знаят и дали вече има подписани договори за последващото извозване на опасните битови отпадъци. Едно от основните им притеснения бе, че временната площадка няма да е временна.

„От тук нататък всичко, което ще става с депото, ще става с вас, аз съм обещал по време на кампанията управлението ми да бъде прозрачно и това ще се случи“, гарантира кметът на общината.

Преди срещата темата пред медии коментира и новоизбраният председател на Общински съвет – Созопол Георги Пинелов от МИР – коалиционният партньор на БСП в общината. Той обясни, че случайно е разбрал за протеста и обеща след това да се срещне и с Тихомир Янакиев, за да уточнят по-нататъшни действия.

„Оказва се, че не е това, каквото ни беше представено преди година и половина. Хубаво е веднъж завинаги заради спокойствието на жителите на Атия този въпрос да бъде решен. Въпросът около договора и евентуалните неустойки е сериозен и е хубаво да се обмисли отвсякъде, защото, ако трябва да бъдем честни, 2/3 от проекта реално е реализиран. Така че трябва да се види от тук нататък как може да се предотвратят някакви евентуални опасности, които притесняват хората“, обясни той.

Пинелов обясни и че и на тях като общински съветници им е било обяснено, че ако площадката не се реализира сега с тези средства от българо-швейцарската програма, то ще трябва да се реализира със собствени.

Председателят на Общински съвет – Созопол добави още, че преди време проектът им е бил представен като абсолютно безопасен.

„От предходния и понастоящем следствен бивш кмет на Созопол Панайот Рейзи беше ни обяснено, че такъв тип депа се правят в центъра на швейцарски градове и той ги видял лично с очите си и ни убеди в предходния Общински съвет да гласуваме за този проект. Явно, че сме били подведени и сега от тук нататък трябва да предприемем мерки, за да може жителите да се успокоят“, завърши Пинелов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови