ЕК призна странджанския мановия мед за уникален

Странджанският манов мед беше включен в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз, съобщава Европейската комисия.

Това е осмият хранителен продукт от България в листата.

Странджански манов мед, наричан още „Maнов мед от Странджа", е с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС „Натура 2000", се казва в решението, съобщава БНТ.

Регистрацията за защитеното наименование за произход идентифицира храни, които произхождащ от специфично място, чието качество или характеристики се дължат основно или изключително на специфична географска среда и чиито етапи на производство се извършват в определения географски район.

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще връчат официално утре в Брюксел сертификата за вписването на Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед" и Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България.

Над 1445 други продукти, регистрирани в 28-те държави членки, са получили вече защитата за произхода им от ЕС.

Рeгиcтpиpaнитe до сега бългapcĸи пpoдyĸти ca все в ĸaтeгopиятa нa xpaнитe c тpaдициoннo-cпeцифичeн xapaĸтep . Те са: "Филe Eлeнa", "Лyĸaнĸa Πaнaгюpcĸa", "Poлe Tpaпeзицa" "Kaйcepoвaн вpaт Tpaĸия", "Πacтъpмa гoвeждa" и "Горнооряховски суджук". Седмият продукт е  "Българско розово масло". Вече се добавя и осмият - „Maнов мед от Странджа".