БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Писия от Дания се предлага на пазара в Бургас

След кинг клип, ред снапер, морски език, морски дявол, минокоп и ред други екзотични риби, на пазара в Бургас се появи и писия.

Рибата се среща и в българското крайбрежие на Черно море, но уловът й напоследък е рядък. Затова писията, която се предлага в Бургас е внос от Дания.

Цената й е 12 лева за килограм.

Писиите (Platichthys flesus) са вид лъчеперки от семейство Писиеви (Pleuronectidae).

Срещат се край бреговете на Европа от Бяло море на север до Черно и Средиземно море на юг, като предпочитат тинести дъна от брега до дълбочина около 50 m. Те са плоски риби с овална форма, като очите им обикновено са разположени от дясната страна на тялото. На дължина достигат обикновено 25 – 30 cm, но са известни и екземпляри с дължина 50 cm. Хранят се с безгръбначни, най-вече ракообразни, червеи и мекотели.

Ето и една рецепта - Писия на фурна, в сос с масло и лимон

Продукти:

5 с. л. зехтин екстра върджин

6 с. л. безсолно масло

6 филета писия

сол

прясно смлян черен пипер

брашно за овалване

12 тънки резенчета лимон

5 скилидки чесън

3 с. л. каперси

¼ ч. ч. пресен лимонов сок

¼ ч. ч. сухо бяло вино

½ ч. ч. зеленчуков бульон или вода

2 с. л. нарязан пресен магданоз

Приготвяне:

Загрейте фурната на 120 градуса. Загрейте 3 с. л. от зехтина и 4 с. л. от маслото в голям тиган на средна температура, докато маслото започне да се пени. Овкусете филетата със сол и пипер и ги оваляйте леко в брашното. 

Запържете ги, докато станат светло кафяви отдолу, около 4 минути. Обърнете ги и ги пържете още 2 минути. Прехвърлете ги в тавичка и ги дръжте в топла фурна.

Забършете тигана с кухненска хартия и сипете останалите зехтин и масло. Щом маслото започне да се пени, сложете резените лимон и чесъна и ги пържете докато лимонът покафенее леко. Извадете го. 

Добавете каперсите и ги пържете около 1 минута. Сипете лимоновият сок и виното и ги оставете да заврат и да се редуцират наполовина. 

Добавете бульона и варете, докато сосът леко се сгъсти, около 2 минути. Поръсете с магданоза и овкусете със сол и пипер, по желание.

Сложете едно филе в средата на чиния, покрийте го с 2 резенчета лимон, сипете сос около него и го сервирайте веднага.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови