БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Национални ястия готвиха победители от Мастършеф в Бургас

Пуширани плодове, пълнени домати със сок от краставица, миш-маш, покрит с пръст от маслини, каварма в питка, сладка баница и много други специалитети, бяха само част от кулинарните изненади, които впечатлиха бургазлии във Вечерта на българската култура и кулинария пред Пантеона в Морската градина.

"Продължаваме инициативата да представяме пред вас тематични национални кулинарни вечери. Днес е ред на нашата българска култура. Сигурен съм, че ще се забавлявате от сърце с любимите фолклорни песни и танци. Ще видите и малко позабравени традиционни български обичаи и занаяти. Във вечерта на българската кухня шеф-готвачите Севда Димитрова и Станислав Райчев ще ви покажат тънкостите в приготвянето на български ястия по един атрактивен и иновативен начин", поздрави присъстващите кметът на Бургас Димитър Николов.

Жители и гости на града имаха възможността да опитат традиционни национални ястия, приготвени по нетрадиционен начин от победителите в две от изданията на кулинарното предаване "Мастършеф" - Севда Димитрова в Станислав Райчев.

Кулинарни умения в карвинг на пъпеши и дини, извайване на рози от червено цвекло и пуширане на плодове, пълнени с лакомства показаха и младите таланти от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров".

Всичко това бе гарнирано с богата фолклорна музикална програма, изпълнена от музикантите и танцьорите на ПФА "Странджа" и ФА "Лукойл-Нефтохим".

По време на фестивала бяха пресъздадени обичаите и традиционните занаяти в българската култура. Със съдействието на Регионална занаятчийска камара жителите и гостите на Бургас успяха да се докоснат отблизо с везбарството и тъканата дантела, плетените мъниста, плъстарството, грънчарството и кошничарството.

Изложба на български народни носии бе представена от експертите от Етнографската експозиция на Регионален исторически музей.

Събитието е част от програмата на фестивала "Заедно в Бургас", организиран от Община Бургас.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови