БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Д-р Димитър Шишков: Здравеопазването е едно от местата, където най-много се краде

Здравеопазването е едно от местата, където най-много се краде, но не от лекарите и медицинските сестри, а от хората над тях. Това мнение изрази проф. д-р Димитър Шишков, който взе участиe в предаването, организирано от кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков, свързано с проблемите, които вълнуват бургазлии. Д-р Димитър Шишков е уролог, с редица специализации в Швейцария, член на Европейската урологична асоциация.

„Не може един доктор да прави 25 операции на ден, да взима 1000 лева заплата, а да е спечелил на болницата 250 000 лева. Ако се направи една проста справка, колко са преките и непреките разходи в една болница, то веднага нещата отиват за прокурор”, категоричен бе специалистът.

Той сподели още, че всеки кмет в страната е обвързан с министър-председателя. Именно премиерското благоволение се отразявало на местните управи, а това водило и до последствия в здравеопазването.

„Имаме централизиран начин за финансиране чрез НЗОК, която разпределя парите към регионалните здравни каси. Нямаме независимост в здравеопазването, за да имаме каквито и да е било претенции към местните структури. Неудобните служители се сменят веднага. Това се вижда най-вече при шефовете на болници.

Нужна е независимост на националната и регионалните здравни каси. Порочните неща са делегираните бюджети, което значи, че всяка болница, свързани с властта, може да получи пари, а останалите са оставени да мизерстват. Министерството на здравеопазването няма никаква стратегия в близките 20 години. Не може да имаме само една здравна каса. Държава като Германия има 215 такива. Ние я караме по башибозушки начин, без правила, без спазване на законите. Това води до анархия в здравеопазването”, каза още д-р Шишков.

Според него Здравната каса се източва ежедневно заради делегирания бюджет. Имало и управленческите лостове, които трябва да задвижват нещата не само в туризма, но и в здравеопазването.

„Туризмът трябва да носи приходите в Община Бургас, а не в Министерството, където една дама знае „как да разпредели парите”. Тя точно затова и седи там. Липса на професионализъм има и в здравеопазването. Важно е да си послушен, а не добър. Това може да се промени от местната власт. Нужни са реални конкурси и заплащане, а парите да се насочват към сериозното здравеопазване”, сподели специалистът.

Д-р Шишков бе категоричен, че кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков е добре запознат с предложението да има повече здравноосигурителни каси, повече конкуренция и хората да избират мястото, където да си дават парите за здраве. Това било и начинът да се оправи и общинското здравеопазване, защото една местна каса щяла да даде възможност за финансиране към общинската болница.

„Ако всичко това се случи, тогава няма как политиците да контролират парите в здравеопазването и да се облагодетелстват. Един кмет трябва да дава пари на тези, които работят и да не го прави за тези, които не го правят”, каза още докторът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови