Инспекцията по труда: Работодателите да пазят работниците от студа 

Във връзка с прогнозата за опасно студено време от Главната инспекция по труда напомнят на работодателите, че трябва да предприемат мерки за опазване на живота и здравето на своите работници. 

При работа на открито е нужна преценка дали да бъдат осигурени подходящо работно облекло, по-чести почивки или промяна в типа на извършваната работа.

За работа в закрити помещения се изискват минимални стойности на температурата на въздуха - между 16 и 23 градуса при лека и средно тежка работа, а при тежък физически труд допустимите градуси са от 13 до 25.

Заради обявения червен код за опасно време в областите Кърджали и Смолян и оранжев код за останалата част от страната от инспекцията по труда напомнят, че работодателите са длъжни да съобразят условията на труд с минималните изисквания за микроклимата на работните места. 

Когато работниците са на открито, трябва да се прецени доколко климатичните условия могат да застрашат живота и здравето на хората и да се предприемат мерки, като промяна на работното време, повече почивки, осигуряване на подходящо облекло и лични предпазни средства.

Снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови