Демонстрационно залесяване по ОПОС се проведе в ДЛС-Тополовград 

„Югоизточно държавно предприятие“ ДП Сливен изпълнява проект „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите,

чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Югоизточно държавно предприятие Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз.

В изпълнение на проекта ЮИДП ДП гр.Сливен проведе демонстрационно залесяване на фиданки на територията на Държавно ловно стопанство – Тополовград. Горски служители, представители на Община Тополовград и доброволци заедно се включиха в залесяването на дръвчетата. Лесовъдите запознаха присъстващите с процесите по залесяване, дейностите по проекта и нагледно показаха как правилно да засадят дръвче. 

Общата засадена площ е 55 дка и се намира в землището на с. Княжево. Новосъздадената култура е от 35 000 дръвчета от дървесния вид летен дъб и полски ясен, които са залесени в изпълнение на проекта. Почвоподготовката е механизирано извършена през есента и също е част от дейностите на проекта. 

Част от териториите за залесяване по проекта са в рамките  на защитени територии от Натура 2000, сред които Река Тунджа 1, Река Тунджа 2, Сакар планина, „Дервенски възвишения“, „Екокоридор Камчия-Емине“, „Свети Илийски възвишения“, „Бакаджиците“, Странджа, Родопи Източни, Централен балкан - буфер и др. Чрез проекта ще се подобри природозащитното състояние на горски природни местообитания и ще се спомогне за съхраняването на естественото биоразнообразие, повишаване адаптацията и устойчивостта на горските екосистеми към промените в климата и повишаване потенциала им за усвояване на емисии на парникови газове.