Ниски лихви по ипотечните кредити и високи цени на имотите – докога? I

Търсенето на жилища се запазва повишено и през последните 12 месеца. Ниските лихви по кредитите, ниската финансова грамотност на населението и ограничените алтернативи за инвестиции поддържат цените високи.

Колко дълго обаче ще се запазят благоприятните условия по кредитирането и какви са рисковете, за които банки и техните клиенти трябва да се подготвят?

Високата инфлация през последните три години и ниските лихви по банковите депозити подтикна много българи да търсят спасение за спестяванията си в инвестиции в недвижими имоти. Цените на жилищата продължават да нарастват, а лесният достъп до кредити стимулира пазара.

Появяват се обаче първи признаци на промяна в икономиката. Рисковете вече се калкулират от БНБ и финансовия сектор у нас, а централната ни банка е готова да действа с ограничените ресурси заради валутния борд на българския лев. Готови ли са обаче кредитополучателите?

Надежда и Емил са семейство. Тя е HR специалист в IT компания, а той самият е програмист. Всеки един от тях е с кредит за жилище – Емил го купил, за да живеят в него, а Надежда е взела заема за жилище в строеж, за да го отдава под наем.

"В момента, в който решихме да закупим апартамента, цената беше около 900 евро на квадрат, като това беше една от много добрите цени в района, затова решихме да пристъпим към сделката. След няколко месеца цената рязко скочи, което до някаква степен ни успокои. 

Продавачът силно ме натисна да го купя, даже беше склонен да ми върне капарото, ако не взема бързо решение, за да си увелича цената и да има по-голяма печалба от апартамента, но реално аз скочих в сделката", заяви Емил Копев, кредитополучател.

Техният консултант споделя, че купувачите стават все по-подготвени. Идват с осигурено финансиране, но имат и по-големи изисквания за имота. Запазва се тенденцията от пандемията да се търсят по-големи жилища.

В сектора отбелязват, че това също е стимул за купуване на имот, тъй като българите живеят в по-малки жилища спрямо средното за Европа. Намалява обаче интересът към купуване на жилище с цел отдаване под наем.

"Въпреки че все се говори към момента, че цените на имотите непрекъснато растат това вече не е така, но действително търсенето е повече от предлагането. Трудностите, които срещат клиентите, е да намерят онзи имот, който да отговаря на техните искания - именно по-големи стаи, по-просторни жилища. 

Последните няколко години много се строяха жилища с по-малки пространства. Сега клиентите търсят големи пространства. Много държат на паркоместата", допълни Росица Манева, управител.

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?