Ниски лихви по ипотечните кредити и високи цени на имотите – докога? II

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Търсенето на жилища се запазва повишено и през последните 12 месеца. Ниските лихви по кредитите, ниската финансова грамотност на населението и ограничените алтернативи за инвестиции поддържат цените високи.

Колко дълго обаче ще се запазят благоприятните условия по кредитирането и какви са рисковете, за които банки и техните клиенти трябва да се подготвят?

Надежда, която взима кредит наскоро обяснява, че е преминала през по-сериозно проучване от страна на банката за разлика от съпруга ѝ за неговия кредит преди няколко години.

"Отнема малко повече време, повече проучване от страна на самите банки да проучват нас като кредитоискатели, поне което мога да споделя от личен опит. Аз също си купих апартамент, той е по-скоро с инвестиционна цел, защото реших, че ако не сега - кога? 

В крайна сметка сега имам възможността, имам времето да го направя и отнема малко повече време, отколкото очаквах. При него преди две-три години стана доста по-бързо, отколкото стана при мен. Изискваха се доста повече информация, проверки, разследвания", коментира Надежда Стоименова.

Такива по-големи изисквания се потвърждават и от анализаторите. Въпреки това в сектора на недвижимите имоти отчитат, че търсенето продължава да изпреварва предлагането и поддържа ръста на цените.

"Ние не отчитаме към момента притеснителна тенденция. 2022 година имаше някои тримесечия, в които инфлацията беше по-висока от ръста на доходите, но 2023 г. отново се завъртя това съотношение и доходите растат по-бързо от инфлацията", заяви Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

"Повишаването на цените влияе на разполагаемия доход на домакинствата и от там влияе на тяхната кредитоспособност. Същото е и с повишаването на лихвените проценти. По-високата лихва означава по-високи погасителни вноски, съответно разполагаемият доход на домакинствата намалява така че банките постепенно оценяват тази вероятност от влошаване на кредитоспособността на своите кредитополучатели", добави Борис Петров, финансист.

Банките отчетоха рекорден ръст в печалбите през миналата година от 64%, а двигател беше именно дейността от кредити, а не от такси и комисионни.

"В България не сме свидетели на съществено повишаване на лихвените проценти. Ако вземем средните лихви за 2022 г. по ипотечни кредити, които са по данни на БНБ, които са 2,57 и ги сравним с тези от 2023 г. покачването е с около 0,2%, което пък е така в резултат на много свободен ресурс в банките. Хората и домакинствата спестяват по-бързо, отколкото вземат", поясни Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Ниските лихви, които звучат като добра новина за кредитополучателите, сега потенциално могат да се окажат предизвикателство.

"Точно ниските лихви по депозитите в България и същевременно кредитите в лева, които се отпускат, са довели до това добро представяне миналата година. 

Но проблемът е, ако България влезе в еврозоната и когато влезе, тези кредити, които се отпускат на много ниска лихва - под 3% особено, автоматично ще трябва да се съобразят и ще трябва да преминат към лихвените равнища, които са адекватни в цялата еврозона. Няма как тези ниски лихви да продължат да бъдат на това ниво, което са в момента, при влизането в еврозоната. Там механизмът е съвсем различен", уточни д-р Юлиан Войнов, икономист.

"Моето очакване е тези повишения на банковата цена на финансиране да се отразят постепенно и в цената на жилищните и ипотечни кредити. Разбира се много постепенно във времето, без резки повишения, но факт е, че в момента това е най-евтиният кредитен продукт, който банките предлагат и той изостава съществено от кредитните продукти, от цените и в другите държави в еврозоната и извън, където ипотечните кредити струват над 4%. За справка при нас е около 2,8%", коментира Борис Петров, финансист.

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?