Рибари скъсаха сафрида, вадят по 10 кила

Любителите на морския риболов вече усетиха, че сафридът е пристигнал по нашето крайбрежие. А някои се похвалиха с впечатляващи за този сезон резултати. 

Хората извадиха по 10 кила сафрид в неделя, сподели Георги Инджов, администратор на фейсбук групата РИБОЛОВ ЗА ВСЕКИ.

През уикенда с богат улов на сафрид са се похвалили рибари в Китен, Царево, Приморско, Созопол, Обзор.

Сафридът е втората по големина популация в Черно море след цацата и има съществено значение за промишления и спортния риболов. 

Любителите-риболовци го ловят откъм средата на май до края на октомври. Най-ефективно се хваща с чепаре от лодка. Също резултатно е ловенето с чепаре от брегови съоръжения – вълноломи, молове, буни, мостове, в пристанищата. По нашето крайбрежие има няколко места, където се лови направо от брега. 

Хваща се също и на плувка и дъно, като за стръв се ползват белена скарида, морски червей или месо от риба, но кълве значително по-рядко. Гони малки подвижни, бляскави предмети. Нерядко атакува и гола кука, стига да блести. Хваща се и при риболов на зарган, илария и попчета.

И не на последно място, сафридът е много вкусна риба. Пържен, печен, сушен, маринован, солен.

ПЪРЖЕН САФРИД С ЦАРЕВИЧНО БРАШНО:

Оставяме почистения и измит сафрид да се поотцеди. Приготвяме брашняна смес за овалване. Брашното може да е царевично или пшенично, фино смляно. Царевичното не загаря и придава хубав привкус, но обикновено е по-едро смляно, което го прави неподходящо. 

Изсипваме брашното в тавичка или подходящ съд, слагаме сол и черен пипер на вкус и разбъркваме. 

В тиган наливаме около 2 см олио и загряваме на подходящ котлон, така че да се нагрява равномерно цялото дъно. След като се нагорещи добре, овалваме първата порция сафрид и я нареждаме в тигана. 

В една порция рибата е толкова, че да покрие половината, най-много 2/3 от дъното. Иначе не става хрупкава, а може и да се разкашка. Освен това трудно се обръща. 

Пържим, като обръщаме няколко пъти, докато добие равномерен златист цвят.

Текст: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови