Разходете се с влакче в Атанасовското езеро в  Деня на Натура 2000  

В Деня на Натура 2000 - 21 май, проект „Солта на живота“, LIFE+ ви кани на Единадесетата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро. Темата е посветена на природното и културно наследство, което  езерото предоставя и е във връзка с Европейската година на културното наследство.

Заповядайте на 21 май 2018 г. (понеделник) от 13.00 часа в Първа зала на Експозиционен център „Флора“ – Бургас. Това е предпоследната среща на съвета в рамките на проектa, който приключва на 31 август тази година. Затова за нас ще бъде удоволствие да ви покажем на терен езерото, Натура 2000 зоната и солниците, които функционират в симбиоза. След съвета Ви каним на специален тур с Влакчето на солта, което ще тръгне от паркинга на Солници север в 15.00 часа и ще ни разведе до границата на резерват „Атанасовско езеро“, където ще погледаме птици. 

Целта на Европейската година на културното наследство е да се насърчат повече хора да го откриват и да взаимодействат с него, както и да се засили чувството на принадлежност към общо европейско пространство. Девизът е „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето“. Културното наследство съществува в множество различни форми – материално, нематериално, природно и цифрово наследство.

То оформя нашето самосъзнание и ежедневие и ни заобикаля в европейските градове и села, природни ландшафти и археологически обекти. То не е само в литературата, изкуството и предметите, но и в занаятите, които научаваме от нашите предци, приказките, които разказваме на нашите деца, храната, на която се наслаждаваме в компания.

Както знаете Общественият съвет за Атанасовско езеро се наложи като успешен инструмент за споделяне на опит и за намиране на добри решения за управлението на езерото и района на Натура 2000 зоната.

Затова и на тази среща ще обсъдим някои текущи въпроси, свързани с моментното състояние на езерото и новините около него, ще представим успешната ни работа с учениците от най-новото бургаско училище - ОУ „Ал. Георгиев – Кождакафалиев“ и ще споделим впечатленията си от церемонията за връчване на европейските награди Натура 2000, която се състоя на 17 май 2018 г. в Брюксел, където езерото бе финалист със своята кандидатура „Солта на живота: една приказка за езеро, сол, птици и хора“,  а престижната церемония завърши с българско участие и с представяне на танца „Езерото“, посветен на Атанасовско езеро и изпълнен от танцова компания ДЮН на сцената в зала Берлемон. 

Общественият съвет е създаден през март 2013 г. в рамките на проект “Солта на живота”, LIFE+ и се събира два пъти годишно, за да обсъдят членовете му важни за езерото и за обитателите въпроси, както и да дискутират горещи обществени теми. 

За да си запазите място във влакчето на солта в 15.00 или 16.00 часа на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на 0896/798908. 

ДНЕВЕН РЕД НА XI-та СРЕЩАНА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО

ТЕМА: АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО - НАШЕТО ОБЩО КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО

12:45-13:00

Регистрация и кафе, напитки, сладки

13:00-13:10 Откриване на срещата - Диана Павлова - проект „Солта на живота“, БФБ

13:10-13:30

„Нашето наследство Атанасовско езеро – където миналото среща бъдещето“ - Радостина Ценова, експерт Комуникации, БФБ  

13:30-13:45

Ученически проект „Моето Атанасовско езеро“ - една инициатива на учениците от еко клуб „Капитан Планета“, ОУ „Ал.Г. Коджакафалията“

Въпроси към младите участници

13:55-14:15 Представяне на моментното състояние на Атанасовско езеро

Дияна Костовска, Ръководител проект „Солта на живота“, БФБ

14:15-14:30 Обмяна на информация и дискусия между участниците

14:30-14:50 Пътуване до северни солници с автомобили и такси 

15:00-16:20 Разходка с Влакчето на солта - 20 мин.

Пешеходна разходка до границата на резервата и наблюдение на птици - общо 40 мин. Връщане с влакчето - 20 мин.

16:30 Отпътуване към Бургас с автомобили и такси

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови