Вижте зрелищните кукерски игри в Камено /снимки, видео/

По стара традиция, съботата преди Месни Заговезни над 50 кукери от Камено, половината от които деца, обходиха къщите на местните хора с пожелания за здраве, плодородие и благополучие. Шествието продължи и днес, когато в ранния следобед започнаха зрелищните кукерски игри.

Каменци се бяха въплътили в традиционните за празника герои – булка, младоженец, тъща, поп, доктор, волове, мечка. 

И тази година те пресъздадоха бита на своите предци в различни сцени. Облечени в ефектни костюми и маски, те символично заораха нивата, за да е плодородна годината.

Кукерите гониха злото със звъна на чанове. Камбанките на всеки кукер наброяват 50-60-70. А тежестта, с която е нагърбен артистът, е над 30килограма. 

Костюмите на местните кукери от Камено са ръчно шити, бродирани с пайети и мъниста, като на някои от тях бе изписано името на Камено. 

Те благодариха на кмета Жельо Вардунски за организацията и подкрепата от общинската администрация. 

Празникът днес завърши с хоро на фолклорен клуб „Кайлии”. Кукерите запалиха и огън на площада, за да изгорят злото. 

Кукерите на Камено се върнаха със златен медал от маскарада Сурва в Перник, като така заслужиха поредното си признание. Те спечелиха приза в раздел „Маски и костюми“, съобщи кмета Жельо Вардунски.

В Камено изявите и съхранението а традициите е ценено.

Още от началото на мандата си кметът Вардунски отпусна средства за закупуване на нови костюми на кукерите в Камено, които са известни в цялата страна с пищните си премени.

Текст, снимки, видео: Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови