Арестуваха Миню Стайков с още 10 души

Синът на карнобатския кмет имал помещение, използвано за нелегално производство на цигари

Над 10 души са задържани за 24 часа по акцията със следствените действия около "Винпром Карнобат" ООД, "СИС Индъстрийс" ООД и "Топаз МЕЛ" ООД. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Сред задържаните е и бизнесменът и собственик на винпром и земеделски дружества Миню Стайков /известен в миналото и като Минко Апаша/, макар и да не го потвърди категорично. Освен него се разпитват негови служители, както и членове на семейството му. До момента няма повдигнати обвинения.

Акцията е за укриване на данъци и пране на пари.

В петък спецпрокуратурата удари и схеми за укриване на данъци в бизнеса на хотелиерите Ветко и Маринева Арабаджиеви. Дъщеря им Александра беше омъжена за сина на Миню Стайков. Гешев обаче отрече двете разследвания да имат нещо общо.

Делото е образувано отпреди 2 месеца.  "Ще видите преди 2 месеца в медиите публикации за открита фабрика за незаконно производство на цигари в Карнобат с изключително модерно оборудване, може би най-доброто в България", обясни Иван Гешев. "Капацитетът им е 1000 мастърбокса в един цикъл, който е от 5 дни. Това означава, че печалбата е била по 1,5 млн. на черно на седмица, по цени държавни е по-голяма - 6 млн. на месец", разясни още Гешев.

"Работниците са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката докато работят, имало е спални помещения, кухня, фитнес. Сградата е собственост на сина на кмета на Карнобат, дадена е под наем на фирма - традиционно в такива случаи той е или чужденец или социално слаб, който не знае нищо", продължи шефът на спецпрокуратурата.

Една от линията на разследването е, че пари от незаконната дейност са изпирани през винпрома. Все още е трудно да се каже каква е щетата за държавния бюджет. Претърсвания в момента вървят на 6-7 адреса, коментира още Иван Гешев.

На място в Карнобат и околните населени места е зам-главният прокурор по разследването Борислав Сарафов, за да оказва методическа помощ. Правят се проверки на фирми от НАП и митниците. Проверява се и дали "Винпром Карнобат" е декларирал правилно пред държавата произведеното.

Иван Гешев обясни, че утре ще са ясни доказателствата и дали ще се повдигнат работни обвинения срещу някои от задържаните лица.

Гешев поясни още, че по данни на разследващите, щетата по делото Арабаджиеви не е като в началото се смяташе около 600-700 хил. лв., а 6-8 млн. лева невнесено ДДС.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови